Újabb különadót vezetett be a kormány az éj leple alatt

Úgynevezett kiszámítható, tervezhető, a vállalkozások tulajdonát tiszteletben tartó kormányzás.

Orbán Viktor miniszterelnök (k) az őszi politikai időszak első kormányülését tartja a Karmelita kolostorban 2022. szeptember 2-án.
Orbán Viktor miniszterelnök (k) az őszi politikai időszak első kormányülését tartja a Karmelita kolostorban 2022. szeptember 2-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Hiába a temérdek ellopható EU-s támogatás ígérete, úgy tűnik, továbbra is nagy bajban van a magyar költségvetés: a Portfolio vette észre, hogy december 23-án, éjjel 11 óra körül váratlanul két rendelet is megjelent a Magyar Közlönyben, amelyek többek között egy új különadóról adnak hírt.

Ezúttal a gyógyszergyártókat érinti az orbáni tolvajkormányzás újabb zabrálása: a nyáron kihirdetett extraprofitadó kiegészítéseként immár ez a szektor is különadót köteles fizetni, méghozzá részben visszamenőlegesen, már a 2022-es évre is, majd 2023-ban szintén.

Az adó mértéke az adóévi éves beszámoló alapján meghatározott nettó árbevétel

  • 50 milliárd forintot meg nem haladó része után 1 százalék;
  • 50 milliárd forintot meghaladó, de 150 milliárd forintot meg nem haladó része után 3 százalék;
  • 150 milliárd forintot meghaladó része után 8 százalék.

Vagyis a pénzelkobzás úgy „extraprofitadó”, hogy még csak nem is a profit az elvonás mértékének az alapja, hanem a bevétel.

A Portfolio szerint ezzel a különadóval a kormány a jövő évre becsült költségvetési hiányt akarja enyhíteni. A gyártók által befizetett összeg a 2023-as évben folyik majd be a költségvetésbe. A lap kiszámolta, hogy a legnagyobb hazai gyártó,

a Richter 108 milliárd forintot lesz kénytelen beszolgáltatni az államkasszának a két adóévben, és ez csak a különadó.

Kapcsolódó hírek