Nézőpont: tízből hét magyar üdvözli az extraprofit-különadó kivetését

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke győzelmi beszédet mond a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén, a Bálnában az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án.
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke győzelmi beszédet mond a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén, a Bálnában az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A magyar választók 70 százaléka egyetért az extraprofit-különadó kivetésével, mindössze 23 százalékuk ellenzi azt

– állítja a kormánybarát Nézőpont Intézet, a másik orbánista véleménygyártó, a Századvég felmérésével teljes összhangban.

A „kutatás” szerint a kormánypártiak körében állítólag 82 százalékos a támogatottsága az extra adónak, és csak 11 százaléknak nem tetszik az ötlet, 7 százalék pedig nem tudott vagy nem akart válaszolni.

Ezzel szemben a baloldali szavazók 49 százaléka támogatja az extraprofit-adót, 43 százalékuk viszont ellene van, 9 százalék viszont nem foglalt állást.

Az újonnan bejelentett adófajtát – melyből a rezsi- és honvédelmi alapot kívánja pénzelni a választás előtt gigantikus osztogatást rendező kormány –, számos gazdasági szereplő bírálta már. A Ryanair a minap például közleményben kérte az adó visszavonását, logikátlannak és megalapozatlannak nevezve, hogy a COVID-járvány okozta visszaeséséből éppen csak felépülő légiforgalmi szereplőknél is talált valamilyen fura módon „extraprofitot” a kormány.

Kapcsolódó hírek