Századvég: tetszik az „extraprofit” adó az embereknek, akik úgy tudják, Joe Biden is felelős az árak emelkedéséért

Imádja a néplélek, amikor Orbán Viktor bemondja, hogy „a cégekkel fizetteti meg”.

Századvég: tetszik az „extraprofit” adó az embereknek, akik úgy tudják, Joe Biden is felelős az árak emelkedéséért
Fotó: Facebook/Orbán Viktor

A magyarok 79 százaléka támogatja, hogy a kormányzat különadót vessen ki azokra a vállalatokra, amelyek extraprofitra tettek szert, hogy az így keletkező bevételek segítségével hosszú távon is fenntarthatóvá váljon a rezsicsökkentés – állítja a kormányközeli Századvég legfrissebb közvélemény-kutatása.

Mint ismert, Orbán Viktor szerda délután jelentette be, hogy megsarcolja a bankokat és a multikat, mire a Századvégnél csütörtök reggelre már meg is született a „közvélemény-kutatás”, ami természetesen Rákosi elvtársat a kormányfőt támasztja alá.

A dolgozat szerint „a magyarok úgy látják”, hogy az árak emelkedése elválaszthatatlan az orosz-ukrán háborútól, illetve annak következményeitől. Ennek megfelelően a megkérdezettek leginkább a háborút, és általában a háborús helyzetet (89 százalék), az orosz-ukrán konfliktus miatt kialakult energiaválságot (90 százalék), az Oroszország elleni amerikai és uniós szankciókat, szankciós terveket (79 százalék), valamint a spekulatívan, az árakat egyoldalúan emelő nagyvállalatokat, kereskedőket (77 százalék) tartják felelősnek az inflációért.

Azoknak az aránya, akik szerint Brüsszel energiapolitikája és az energia uniós megadóztatása is szerepet játszik az inflációs nyomás fokozódásában 71 százalékra tehető, sőt,

a válaszadók 67 százaléka úgy véli, hogy az Egyesült Államok és Joe Biden politikája is felelőssé tehető az árak emelkedéséért!

Az állítólagos felmérés rámutat arra is, hogy a megkérdezettek 84 százaléka elvárja, hogy azok a vállalatok, amelyek háborús helyzetben extraprofitot realizálnak, segítsék a magyar embereket és járuljanak hozzá Magyarország védelmi költségeihez, míg 13 százalékuk ezt nem tartja szükségesnek.

A Századvég felmérése hangsúlyozta, hogy a magyarok 79 százaléka egyetért azzal a javaslattal, hogy különadó sújtsa azon vállalatokat, amelyek – az infláció és a spekulatív áremelések révén – extraprofitra tettek szert, majd a kormányzat az így keletkező bevételeket a rezsicsökkentés hosszú távú fenntartására fordítsa.

Kapcsolódó hírek