8 év börtönt kér az ügyészség a fideszes Völner Pálra

Valamint 25 milliós pénzbüntetést; Schadl Györgyre 10 év hűvös várhat.

Völner Pál fideszes országgyűlési képviselő, az Igazságügyi Minisztérium korábbi parlamenti államtitkára.
Völner Pál fideszes országgyűlési képviselő, az Igazságügyi Minisztérium korábbi parlamenti államtitkára. Fotó: kormany.hu

Korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, valamint pénzmosás miatt nyújtottak be vádiratot Schadl György és 21 társa, köztük Völner Pál ellen a Fővárosi Törvényszéken – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség hétfőn.

A vádirat szerint Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke 2018 májusa előtt korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pállal, az Igazságügyi Minisztérium akkori parlamenti államtitkárával. Ennek keretében Schadl György jogtalan előnyként rendszeresen készpénzt – 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot – adott a politikusnak, aki ezért az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását az őt vesztegető személy érdekeinek megfelelően gyakorolta – közölték.

Schadl György vezetői pozíciójából, valamint a Völner Pállal fennálló korrupciós kapcsolatából eredő befolyására hivatkozással hét társával előzetesen megállapodott abban, hogy eléri, önálló bírósági végrehajtói kinevezést kapjanak, amiért cserébe a végrehajtói irodájuk működéséből őket illető osztalékot részben vagy teljes egészében visszakérte tőlük – írta a főügyészség.

A vádirat a 22 vádlott egyéb – korrupciós, gazdasági és vagyon elleni – bűncselekményeit is tartalmazza.

A nyomozó főügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság – beismerés esetén –

  • Schadl Györgyöt 10 év,
  • Völner Pált 8 év börtönbüntetésre, 200 millió, illetve 25 millió forint pénzbüntetésre ítélje,
  • mindkettőjüket 10 évre tiltsák el a közügyektől, a jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozásoktól pedig végleg.

Az ügyészség vagyonelkobzást is javasol velük szemben a jogtalan gazdagodásuk erejéig.

Azt is javasolták, hogy – beismerés esetén – négy vádlott letöltendő szabadságvesztést és pénzbüntetést; tizenöt felfüggesztett szabadságvesztést és pénzbüntetést, egy ember pedig pénzbüntetést kapjon.

Mint ismert, tavaly decemberben robbant a hír, miszerint a legfőbb ügyész hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt indítványozta a fideszes Völner Pál országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.

Akkor azt írták, a folyamatban lévő nyomozásban megalapozott gyanú merült fel arra, hogy Völner a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forintot kapott. Nem sokkal később a parlament felfüggesztette a fideszes politikus mentelmi jogát.

Kapcsolódó hírek