Pintér Sándor átírta az abortusz szabályait, ez vár mostantól az állapotos nőkre

A rendelet szeptember 15-én már hatályba is lép.

Pintér Sándor belügyminiszter éves meghallgatásán az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottságának ülésén az Országház Széll Kálmán-termében 2020. december 10-én.
Pintér Sándor belügyminiszter éves meghallgatásán az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottságának ülésén az Országház Széll Kálmán-termében 2020. december 10-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Belügyminiszteri rendelet jelent meg a friss Magyar Közlönyben, mely a magzati élet védelméről szóló 1992. évi LXXIX. törvény végrehajtásáról szóló korábbi rendeletet írja át – vette észre a 24.hu.

Pintér Sándor az immár 20 éves rendelet mellékletén módosított, megváltoztatva a terhesség megszakításához szükséges kérőlapot. Eszerint az állapotos nőnek a jövőben be kell mutatnia egy olyan szülész-nőgyógyász által kiállított leletet is, amely

„rögzíti, hogy az állapotos nő számára az egészségügyi szolgáltató a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt egyértelműen azonosítható módon bemutatta”.

A „magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt” magyarul szívhangnak nevezik, a rendelet tehát a szívhang meghallgatásához köti az abortusz elvégzését, amit régóta követel Dúró Dóra, a Mi Hazánk képviselője, aki szerint ez nem szigorítás, csak tájékoztatás.

Hogy ettől miért lesz jobb mostantól Dúró Dórának vagy a kormánynak, az ezúttal sem derült ki, de legalább ismét meg lehet mutatni, hogy kinél van a hatalom: ki rendelkezik még a nők méhe, adott esetben életük legnehezebb döntése fölött is.

Kapcsolódó hírek