Megveszi az állam a Vodafone Magyarországot a 4iG-vel közösen

Végre lesz igazi nemzeti, fideszes mobilszolgáltatónk is.

Orbán Viktor kormányfő a Vodafone autóját vezérli távvezérléssel, egy szimulátorral 2019. május 20-án.
Orbán Viktor kormányfő a Vodafone autóját vezérli távvezérléssel, egy szimulátorral 2019. május 20-án. Fotó: Vodafone Magyarország

A Vodafone Group megállapodott a kormányközeli 4iG Nyrt.-vel és az állami tulajdonú Corvinus Zrt.-vel a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. (Vodafone Magyarország) 100 százalékának eladásáról, összesen 715 milliárd forint (1,8 milliárd euró) vállalati értéknek megfelelő készpénzes ellenértékért.

A Vodafone Group hétfői közleménye szerint a Vodafone Magyarország az egyik vezető konvergens hálózatüzemeltető Magyarországon, és a 4iG-vel való egyesüléssel a mobil és vezetékes kommunikáció terén egyértelműen a második legnagyobb szolgáltató jön létre, szélesebb körű információs és kommunikációs technológiai, IKT-kapacitással. Az akvizíció megfelel a magyar állam törekvésének egy nemzeti IKT-csoport létrehozására – közölték.

Suba János, a Vodafone Magyarország kommunikációs igazgatója a hírt megerősítette, de kommentálni nem kívánta, részletek nem közölt.

Nick Read, a Vodafone vezérigazgatója elmondta:

„A magyar kormánynak világos stratégiája van arra, hogy magyar tulajdonú nemzeti piacvezető céget hozzon létre az IKT-szektorban. A 4iG-vel való egyesülés lehetővé teszi, hogy a Vodafone Magyarország, amely az országban sikeres és innovatív tevékenységet folytat, sokkal erősebb léptékű és teljesen konvergens szolgáltatóként jelentős szerepet játsszon az ágazat jövőbeni növekedésében és fejlődésében. Az egyesült vállalat erősíti a versenyt, és nagyobb hozzáféréssel rendelkezik majd a beruházásokhoz, hogy előmozdítsa Magyarország digitalizációját”.

A tranzakció a kötelező átvilágítás befejezésétől, a felek tranzakciós dokumentációjának megkötésétől és a szabályozó hatóságok jóváhagyásától függ. A tranzakciót a felek 2022 végére tervezik lezárni.

Kapcsolódó hírek