Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Gazdaság

Súlyos benzindrágulás jön pénteken, de a dízelesek örülhetnek

Rogánék megüzenhették az ellenzéki pártoknak, hogy ne használják ki a rezsinövelés miatti elégedetlenséget

Más magyarázat nem nagyon van rá, hogy hűvös szobákból, a költségtérítésüket számolgatva nézik végig az óriási ziccert.

Márki-Zay Péter, hat ellenzéki párt közös miniszterelnök-jelöltje (b4), Karácsony Gergely főpolgármester (j2), valamint képviselőjelöltek: Tordai Bence (Párbeszéd), Vajda Zoltán (MSZP), Hadházy Ákos (Momentum és Mindenki Magyarországa Mozgalom), Hajnal Miklós (Momentum), Szabó Tímea (Párbeszéd), Csárdi Antal (LMP) és Jámbor András (Párbeszéd) az Egységben Magyarországért kampányzáró rendezvényén Budapesten, a Madách téren 2022. április 2-án.
Márki-Zay Péter, hat ellenzéki párt közös miniszterelnök-jelöltje (b4), Karácsony Gergely főpolgármester (j2), valamint képviselőjelöltek: Tordai Bence (Párbeszéd), Vajda Zoltán (MSZP), Hadházy Ákos (Momentum és Mindenki Magyarországa Mozgalom), Hajnal Miklós (Momentum), Szabó Tímea (Párbeszéd), Csárdi Antal (LMP) és Jámbor András (Párbeszéd) az Egységben Magyarországért kampányzáró rendezvényén Budapesten, a Madách téren 2022. április 2-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Még a csupa tehetségtelen megélhetési politikussal, aljas Fidesz-kollaboránssal terhelt ellenzéki viszonyok közepette is feltűnő, hogy miközben a kormány éppen történelmi léptékű megszorításokat hajt végre, az ellenzéki pártok gyakorlatilag felszívódtak: egy-egy dühös Facebook-posztot leszámítva még a Wolt-futárok is inkább tűnnek ellenzéknek ezekben a napokban, mint a DK, a Jobbik, a Momentum, az LMP, az MSZP és a Párbeszéd heréi.

A „különös” elbújás kapcsán a Szabad Európa tette fel a kérdést: „Miért alibiznek az ellenzéki pártok?”

A cikk azzal kezdődik, hogy bár fenyegető Facebook-posztokban nincs hiány, de az ellenzék mintha nem akarná meglovagolni azt a társadalmi sokkot, amelyet a rezsiköltségek radikális kormányzati emelése okoz és amiről az egész ország beszél. Pedig 2006-ban a mostaninál jóval kisebb megszorítócsomag követte a Gyurcsány Ferenc akkori pártja, az MSZP által megnyert parlamenti választást, ennek ellenére az ellenzéki Orbán mégis radikális utcai politizálásra szólított.

A Szabad Európa Gelencsér Ferenc Momentum-elnöktől, valamint a DK és a Jobbik sajtóosztályától is megkérdezte, hogy pártjuk miért nem mutat aktivitást a rezsicsökkentés csökkentése kapcsán. Válasz egyiküktől sem érkezett.

Egy névtelen szocialista forrás aztán a lapnak arról beszélt:

az ellenzéki pártokban lévő „fideszes kapcsolattartókon” keresztül érkezett a konkrét kormánypárti elvárás Rogán Antaléktól, miszerint az ellenzéki pártok ne növeljék, illetve használják ki a rezsinövekedés miatti lakossági elégedetlenséget.

Az összejátszás pedig annak fényében sem elképzelhetetlen, hogy a választási bukás után az ellenzéki vezetők még egymásra licitálva esküdöztek, hogy most már aztán „ki kell menni az emberek közé”, nem elég a „virtuális politizálás”. Ehhez képest a legnagyobb ziccert sem használják most ki, az első adandó alkalommal magukra hagyták az embereket.