Baleset

Kiürítettek egy budapesti iskolát, 10 mentőautót riasztottak a helyszínre

Belföld

Szentkirályi Alexandra videón számolt be róla, hogy rettentő ostoba

Bűnügy

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Hazudott a Fidesz a kampányban, 12 százalékpontot zuhant a párt népszerűsége

10-ből 8 magyar úgy látja, az bizony megszorítás, amit most Orbánék csinálnak.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke győzelmi beszédet mond a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén, a Bálnában 2022. április 3-án.
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke győzelmi beszédet mond a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén, a Bálnában 2022. április 3-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A magyarok kétharmada szerint megszegte a Fidesz a rezsicsökkentés megtartására vonatkozó választási ígéretét, a kormánypárt népszerűsége egyik hónapról a másikra 12 százalékponttal csökkent – derítette ki a Publicus Intézet Népszava megbízásából készített kutatása.

A felmérés rámutat, hogy az emberek átlagosan 44 százalékos inflációt érzékelnek. Emiatt pedig a megkérdezettek 34 százaléka szerint a kormány gazdaságpolitikája okolható nagyobb mértékben, 31 százalék szerint inkább az orosz-ukrán háború, míg 29 százalék szerint mindkét tényező egyenlő arányban.

Az elkövetkezendő év súlyos problémájaként a megkérdezettek 60 százaléka az élelmiszerárak emelkedését, 57 százalék szerint pedig a rezsiár-növekedést jelölték meg, de sokak szerint nagyon súlyosan fogja érinteni az embereket a fizetések és a nyugdíjak vásárlóerejének gyengülése (49 százalék), míg a megtakarítások csökkenését a válaszadók 43 százaléka látja komoly gondnak.

Kétharmad szerint megszegte a Fidesz a választási ígéretét

A kiterjedt felmérés egyik pontja a rezsicsökkentés-csökkentésre vonatkozott, azaz arra, hogy az állam csak az átlagfogyasztás mértékéig támogatja a háztartások villany- és gázfogyasztását, afelett már a piaci árat kell megfizetni.

A megkérdezettek 68 százaléka szerint a Fidesz megszegte a rezsicsökkentés megtartására vonatkozó választási ígéretét, így látja a kormánypárti válaszadók 20 százaléka is.

A megkérdezettek 58 százaléka hazugságnak, 18 százaléka tévedésnek minősíti a Fidesz azon állítását, hogy a magyar gazdaság erős, és fenntarthatók a kedvezmények.

A katás adózás szétverésével, vagy ahogy kormányzati újbeszélül mondják, „átalakításával”, a megkérdezettek 40 százaléka nem ért egyet, 24 százalék pedig úgy látja, hozzá kellett nyúlni, de nem így. A felmérésbe bevontak 77 százaléka szerint Novák Katalin köztársasági elnöknek vissza kellett volna küldeni a jogszabályt, ahelyett, hogy csuklóból aláírta volna. A felmérés rámutatott arra is, hogy

a válaszadók 80 százaléka szerint megszorításoknak tekinthetők a kormányzati lépések, a rezsitámogatás korlátozása és a katázásban történt hirtelen változások.

Azzal a megállapítással, hogy megszorításokról van szó, a fideszesek 49 százaléka is egyetért. A válaszadók 70 százaléka nem elégedett azzal, ahogy az országban mennek a dolgok, 58 százalék a gazdaság romlására számít az elkövetkezendő egy évben.

12 százalékot zuhant a Fidesz

A Publicus Intézet szerint a teljes népesség körében 12 százalékpontot veszített népszerűségéből az Orbán-párt júniusról júliusra. Most vasárnap 24 százalékot kapna a Fidesz, 23-at pedig az ellenzék. Rendkívül magas lett a bizonytalanok aránya, őket 46 százalékra mérte a közvélemény-kutató.

Kapcsolódó friss hírek

„Ez a kormány gyermekbarátnak hazudja magát” – Több ezer emberrel tüntetett Magyar Péter a Belügyminisztérium előtt

Beszakadt az úttest egy parkoló autó alatt Budapesten

Mentővel ütközött egy autó a Nagykörúton

Megszólalt Áder János, talált valamit a mobiltelefonokban

„Megöllek!” – Székkel verte össze a tanárnőjét egy 9. osztályos az egyik szolnoki iskolában

Megtámadták a Kétfarkúak jelöltjét Kecskeméten