Tényleg fekete párduc mászkálhat Kiskunhalas környékén, megszólalt a rendőrség

A kiskunhalasi fekete párduc nyomai a rendőrség felvételein.
A kiskunhalasi fekete párduc nyomai a rendőrség felvételein. Fotó: police.hu

Fekete párduc lehet azon a Kiskunhalason készített felvételen, amelyen egy nagytestű macskaféle látható – közölte szerdán a rendőrség, arra figyelmeztetve, hogy senki ne próbálja befogni, sarokba szorítani az állatot. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság azt írta:

az eddigi vizsgálatok alapján a felvétel valódi, és a szakemberek szerint fekete párduc lehet a videón.

A rendőrség közleménye arra is kitér:

  • a ragadozó kutya, macska, kecske méretű állatokkal táplálkozik;
  • alapvetően rejtőzködő életmódot folytat;
  • az állat kiszámíthatatlan, mivel vélhetően eddig emberek között élt fogságban;
  • nagy terület bejárására képes.

A rendőrök a társszervekkel együtt a külterületen élőket folyamatosan tájékoztatják a vadállattal kapcsolatos információkról, és arra kérnek mindenkit, hogy ők is értesítsék a térségben élő – többek között internetet nem használó – hozzátartozóikat. Egyes helyszíneken technikai eszközöket is telepítettek.

A rendőrségre a videó közzététele óta több bejelentés is érkezett, azonban azok közül csak egyet lehetett a keresett állathoz kötni. A ragadozót nem találták meg, de valószínűleg az ő nyomait látták a helyszínen. Erről a rendőrség honlapján képeket is közöltek.

A rendőrség továbbra is kérik a kiskunhalasiakat és a város térségében élőket, hogy ha látták az állatot vagy információjuk van vele kapcsolatban, azonnal hívják a megyei főkapitányságot a 06-76/513-356-os számon vagy a 107-es és a 112-es központi segélyhívó számok egyikét.

A nagymacskáról Fülöp Róbert, a város polgármestere posztolt szombaton a közösségi oldalán, közzétéve azt a felvételt, amelyen az állat látható egy építkezés közelében. A polgármester a közösségi oldalán azt írta, hogy a múlt szerdai felvétel a Szegedi út környékén készült, és „az ügyben a Szegedi Vadaspark munkatársai szakmai segítséget nyújtanak”.

November végén egy szintén a macskafélék családjába tartozó szervált fogtak be a Bükkben. Az a trópusi állat, amely nagy valószínűséggel korábban házikedvenc volt, nem sokkal később – a Fővárosi Állat- és Növénykert tájékoztatása szerint koronavírus-fertőzés miatt – elpusztult.

Ezek is érdekelhetnek