Gazdaság

Kínos kérdésekre várja a választ Orbán Viktortól Magyar Péter

Bulvár

Ironikus üzenetben sietett Varga Judit segítségére Renner Erika, a lúgos orvos áldozata

Baleset

Rettenetes hír: meghalt az Esztergom Rally egyik sérültje, egy kislány – már öt életet követelt a tragédia

Koronavírus miatt pusztult el a Bükkben befogott szervál

A járvány kitörése óta a világ számos állatkertjében mutatták már ki a vírust egzotikus macskafélék szervezetéből.

Szilágyi SzabolcsSzilágyi Szabolcs
A bükki szervál.
A bükki szervál. Fotó: Bükki Nemzeti Park

Koronavírus-fertőzésben pénteken elpusztult a Bükkben befogott, és a Fővárosi Állat- és Növénykert természetvédelmi mentőhelyére kedden este beszállított szervál – közölte az állatkert szombaton. A macskafélék családjába tartozó ragadozót csalival fogták be szerdán Borsodnádast közelében.

Az állat boncolása után megállapították, hogy halálát koronavírus okozta – írták a közleményben. A trópusi állat befogása előtt napokig étlen-szomjan kóborolt a hidegben, szervezete legyengült, így az állatorvosoknak nem sikerült megmenteni az életét.

A tájékoztatás szerint a koronavírus-járvány kitörése óta a világ számos állatkertjében mutatták ki a vírust egzotikus macskafélék szervezetéből. Az első ilyen eset 2020 tavaszán történt a Bronx-i állatkert nagymacskáinál. A betegség a legtöbb állatnál enyhe lefolyású volt, de például egy nebraskai állatkertben három hópárduc pusztulását a koronavírus okozta.

A Fővárosi Állat- és Növénykert hangsúlyozta, hogy már a járvány magyarországi megjelenésekor – még azelőtt, hogy az első állatkerti esetek ismertté váltak volna – számos olyan elővigyázatossági intézkedést vezettek be, amely minimálisra csökkentette annak esélyét, hogy az állatkerti állatok megfertőződjenek. Ennek is köszönhető, hogy a városligeti intézményben eddig egyetlen állatot sem fertőzött meg a vírus – írták.

A közlemény szerint a bükki szervál nem számít állatkerti esetnek, mivel egy kívülről bekerült, mentett állatról van szó. A szervált az állatkert többi lakójától elkülönítve, a karanténszabályoknak megfelelően helyezték el. A szerválról gondoskodó állatkerti szakemberek mindegyike védettséggel rendelkezik, de a biztonság kedvéért minden érintett munkatársnál koronavírus-tesztet is végeznek – olvasható a közleményben.

A szervál a macskafélék családjába tartozó faj, Afrikában, a Szaharától délre eső területeken őshonos, ezért magától biztosan nem kerülhetett Borsod és Heves megye határvidékére. Valószínűnek tartják, hogy a „bükki szervál” korábban házikedvenc volt, és megszökött tartójától, vagy szándékosan engedték el.

Orbán Viktor után a Facebook is elkezdett leszámolni a valódi hírekkel.

Tavaly október óta hiába posztoljuk a cikkeinket a közösségi oldalra, a felhasználók mindössze néhány százalékának mutatja meg az algoritmus.

Oszd meg te is ezt a hírt, küldd tovább ismerőseidnek, hogy ne csak a hatalmaskodók hangja hallatsszon:

Ez is érdekelhet

Már látható az újszülött zebracsikó a fővárosi állatkertben

Pingvint fogtak a rendőrök a Dózsa György úton

Zebracsikó született a budapesti állatkertben, már megvan a neve is

Pesty László: Nem zárható ki, hogy zsarolják Varga Juditot

Pénztárcabarát fürdőtippek a hosszú hétvégére

„Akkor is hazudsz, ha kérdezel” – reagálta Bayer Zsoltnak Magyar Péter