Közlekedés

Rendet tesz a MÁV: nem lehet csak úgy csoportosan felszállni a vonatokra

Belföld

Súlyos dolgokat állít Dúró Dóráról és Kocsis Mátéról Magyar Péter

Baleset

Halálos tragédia Budapesten

Lerohanta a NAV a benzinkutakat, vizsgálják, hogy mindenhol elég olcsó-e az üzemanyag

Lerohanta a NAV a benzinkutakat, vizsgálják, hogy mindenhol elég olcsó-e az üzemanyag
Fotó: Pixabay

Nagy benzinkút-ellenőrzésbe kezdett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hétfőn, amikortól is már csak a kormányzatilag rögzített, maximum 480 forint/literenkénti áron értékesíthetik a töltőállomások a gázolajat és a 95-ös benzint.

Az ellenőrzésről Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára azt mondta, a pénzügyőrök 150 kutat ellenőriztek egy nap alatt, a hétfő mérlege pozitív volt, egyetlen üzemeltető se követett el jogszabálysértést.

A legfrissebb vámhivatali adat alapján egyébként 1600 településen 2016 benzinkút üzemel az országban.

A NAV vizsgálja egyebek között azt is, hogy a kutakon betartják-e az üzemanyagárakra vonatkozó szabályokat. A maximum ár a 480 forint, ennél magasabb áron nem értékesíthető a benzin és a gázolaj; az az üzemeltető, aki ezt mégis megteszi, szankcióra számíthat.

Tállai András elmondta, hogy szerdától még komolyabb ellenőrzésre számíthatnak a benzinkutak, ugyanis mától az üzemanyagárak ellenőrzésébe bevonják a NAV „nemzetközi hírű” mobillaborjait is, amelyekkel azonnal ellenőrizhető az, hogy megfelelő minőségű-e az üzemanyag.

Tállai András kitért arra, hogy a szabályokat be nem tartó benzinkút üzemeltetői

százezer forinttól hárommillió forintig terjedő bírságra is számíthatnak, az ismételt jogsértésnél pedig akár fél évre is bezárathatja a NAV a benzinkutat,

ebben az esetben az üzemeltetést átveszi egy nyilvántartott szolgáltató.

Az államtitkár szerint szankció kiszabására az elkövetkező három hónapban ritkán kerül majd sor, elsősorban azért mert az üzemeltetők ügyelnek az adózási és egyéb jogszabályok betartására. A szabályok kikerülését fontolgató néhány adózót pedig a vámhivatal fokozott ellenőrzése sarkallhatja a szabályok maradéktalan betartására.