Belföld

Orbán Viktor tombol a Facebookon, elege van mindenből

Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

A kormány megtiltotta a veszteséges benzinkutaknak, hogy bezárjanak

A kormány megtiltotta a veszteséges benzinkutaknak, hogy bezárjanak
Fotó: Pixabay.com

Hétfőtől minden magyar benzinkúton legfeljebb 480 forintért árulhatják a 95-ös benzin és a dízelolaj literjét – jelentette be Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón.

A hatósági árszabás miatt a kisebb kutak egy része veszteségessé válhat, de egy, a hvg.hu által észrevett szombat éjjeli kormányrendelet szerint a benzinkutak üzemeltetői nem zárhatnak be ideiglenesen csak azért, mert a normál üzemanyagok befagyasztott árai mellett nem éri meg nyitva tartaniuk.

A rendeletben az áll, hogy ha a kút 48 órán keresztül nem tudja kiszolgálni a fogyasztókat, akkor köteles üzemszünetet hirdetni, amelynek ideje alatt egyéb kereskedelmi tevékenységet sem folytathat. Más okból nem hirdethetnek üzemszünetet és a nyitvatartási időt sem rövidíthetnek – olvasható a szabályzatban.

Szabályszegés esetén 100 000 és 3 millió forint közti pénzbírsággal sújthatják az üzemeltetőt, ismétlődés esetén pedig egy nap és fél év közti eltiltásra számíthat.

A kormányrendelet arra is kitér, hogy az eltiltás után Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kijelölhet egy másik, „a lakosság igényeinek kielégítésére alkalmas nyilvántartott szolgáltatót az érintett üzemanyagtöltő állomás üzemeltetésére”. Ilyenkor az érintett üzemanyagtöltő állomás épülete és tárgyi eszközei ideiglenesen a kijelölt nyilvántartott szolgáltató birtokába kerülnek.”