Direkt36: idén tavasszal is Pegasussal törték fel egy ellenzéki médiatulajdonos telefonját

Pintér Sándor, Orbán Viktor és Kásler Miklós.
Pintér Sándor, Orbán Viktor és Kásler Miklós. Fotó: Facebook/Orbán VIktor

Több alkalommal is feltörték idén tavasszal a korábban az MSZP-ben politizáló Páva Zoltán telefonját, aki jelenleg az ellenzéki Ezalényeg.hu oldalt üzemelteti, írja a Pagassus-botrányt bemutató Direkt36 legfrissebb cikke.

A Páva telefonját megvizsgáló Amnesty International és a Citizen Lab biztonsági szakértői arra jutottak, hogy az izraeli fejlesztésű kémszoftver 2021. március 16. és 24., valamint május 23. és 27. között volt jelen a készüléken. Mint írják, nehéz megmondani, hogy milyen adatokat szedhettek le a készülékről, viszont

a szoftver hozzáférhetett a telefonon tárolt üzenetekhez, fotókhoz, videókhoz, valamint a mikrofont és a kamerát is bekapcsolhatták távolról.

Páva Zoltán még a nyáron kirobbant Pegasus-botrány előtt vizsgáltatta meg a telefonját a Citizen Lab munkatársaival, miután több furcsaságot is tapasztalt: gyakran megszakadtak a hívásai, valamint olyan hangokat is hallott beszélgetés közben, mintha a vonal túlsó végén a „víz alá bukott volna” az, akivel éppen kommunikált.

Ezek is érdekelhetnek