Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Bulvár

Magyar Péter elárverezi a „női” napszemüvegét, elképesztő összegnél tart a licit

Direkt36: izraeli kémprogrammal figyelték meg az Orbán-kormány kritikusait és magyar újságírókat

Magyarországon mintegy 300 ember után kémkedtek.

Orbán Viktor miniszterelnök (b) az Olajfák hegyén, Jeruzsálemben 2021. március 12-én. A magyar kormányfő hivatalos látogatásán Benjamin Netanjahu izraeli és Andrej Babis cseh kormányfővel a magyar-cseh-izraeli kormányfői csúcstalálkozón vett részt előző nap.
Orbán Viktor miniszterelnök (b) az Olajfák hegyén, Jeruzsálemben 2021. március 12-én. A magyar kormányfő hivatalos látogatásán Benjamin Netanjahu izraeli és Andrej Babis cseh kormányfővel a magyar-cseh-izraeli kormányfői csúcstalálkozón vett részt előző nap. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Magyar célszemélyek ellen is bevetették az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust – állítja a Telexen megjelent cikkében a Direkt36.

Az oknyomozócsoport egy nemzetközi tényfeltáró projektben vett részt, amely azt állapította meg, hogy Orbánék ellenzéki újságírókat, üzletembereket és azok szűkebb környezetét is megfigyelték. Az oknyomozásban 17 szerkesztőség működött együtt – köztük a Washington Post, a Guardian, a Süddeutsche Zeitung, a Die Zeit és a Le Monde –, a projekt vezetője pedig az a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat volt, amely az Amnesty International jogvédő szervezettel közösen jutott hozzá egy, az NSO ügyfeleinek tevékenységével kapcsolatos adatbázishoz.

A listában 2016 óta 50 ezernél is több telefonszám szerepel megfigyelési célpontként világ több mint 50 országából. Ha valakinek megtalálható a telefonszáma az adatbázisban, még nem jelenti azt, hogy telefonjukat a Pegasus segítségével feltörték, de számos esetben bebizonyították a telefonok utólagos vizsgálatával, hogy a programmal behatoltak a készülékekbe.

A Pegasus olyan szoftverhibákat használ ki a telefonokba való bejutáshoz, amelyekről még a fejlesztők, gyártók sem tudnak. A készülékek feltörése után hozzáfér a telefon tulajdonosának beszélgetéseihez, e-mailjeihez, sőt, a mobilon tárolt egyéb üzenetekhez, fényképekhez és videókhoz is.

A Direkt36 tudomása szerint Magyarországon mintegy 300 embert figyelhettek meg az izraeli kémfegyverrel, eddig ezeket a személyeket tudták beazonosítani:

  • Panyi Szabolcsot és Szabó Andrást a Direkt36-tól, Dercsényi Dávidot, a hvg.hu korábbi újságíróját, valamint egy negyedik újságírót, aki azt kérte, ne írják le a nevét.
  • Egy magyar fotóst, aki együtt dolgozott egy olyan amerikai újságíróval, aki az orosz vezetésű Nemzetközi Befektetési Bank ügyeiről írt.
  • Varga Zoltánt, a Centrál Médiacsoport tulajdonosát, és több vendégét – köztük Chikán Attilát, az első Orbán-kormány gazdasági miniszterét – akik Varga házában vettek részt egy vacsorán.
  • Simicska Lajos fiát és egyik legközelebbi bizalmasát.
  • Adrien Beauduint, a CEU belga-kanadai diákját, akit a magyar hatóságok őrizetbe vettek egy 2018-as kormányellenes tüntetésen.

A Direkt36 további megfigyelt személyek megnevezését ígéri, információk szerint tekintélyes ügyvéd és ellenzéki városvezető is szerepel az nyilvánvalóan Orbán Viktor tudtával lehallgatott, megfigyelt személyek listáján.

Kapcsolódó friss hírek

Beszakadt az úttest egy parkoló autó alatt Budapesten

Mentővel ütközött egy autó a Nagykörúton

Megszólalt Áder János, talált valamit a mobiltelefonokban

„Megöllek!” – Székkel verte össze a tanárnőjét egy 9. osztályos az egyik szolnoki iskolában

Megtámadták a Kétfarkúak jelöltjét Kecskeméten

110 ezerhez közelít a külföldön dolgozó magyarok száma