Tech

Nagy a baj, Budapestet is elérte egy globális informatikai hiba

Belföld

Heteken belül brutális energiaár-robbanás és áramhiány jöhet Magyarországon

Baleset

Lezuhant egy nő az óriáskerékről a Balaton Soundon

Direkt36: izraeli kémprogrammal figyelték meg az Orbán-kormány kritikusait és magyar újságírókat

Magyarországon mintegy 300 ember után kémkedtek.

NETANJAHU, Benjámin; ORBÁN Viktor; BABIS, Andrej
Orbán Viktor miniszterelnök (b) az Olajfák hegyén, Jeruzsálemben 2021. március 12-én. A magyar kormányfő hivatalos látogatásán Benjamin Netanjahu izraeli és Andrej Babis cseh kormányfővel a magyar-cseh-izraeli kormányfői csúcstalálkozón vett részt előző nap. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Magyar célszemélyek ellen is bevetették az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust – állítja a Telexen megjelent cikkében a Direkt36.

Az oknyomozócsoport egy nemzetközi tényfeltáró projektben vett részt, amely azt állapította meg, hogy Orbánék ellenzéki újságírókat, üzletembereket és azok szűkebb környezetét is megfigyelték. Az oknyomozásban 17 szerkesztőség működött együtt – köztük a Washington Post, a Guardian, a Süddeutsche Zeitung, a Die Zeit és a Le Monde –, a projekt vezetője pedig az a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat volt, amely az Amnesty International jogvédő szervezettel közösen jutott hozzá egy, az NSO ügyfeleinek tevékenységével kapcsolatos adatbázishoz.

A listában 2016 óta 50 ezernél is több telefonszám szerepel megfigyelési célpontként világ több mint 50 országából. Ha valakinek megtalálható a telefonszáma az adatbázisban, még nem jelenti azt, hogy telefonjukat a Pegasus segítségével feltörték, de számos esetben bebizonyították a telefonok utólagos vizsgálatával, hogy a programmal behatoltak a készülékekbe.

A Pegasus olyan szoftverhibákat használ ki a telefonokba való bejutáshoz, amelyekről még a fejlesztők, gyártók sem tudnak. A készülékek feltörése után hozzáfér a telefon tulajdonosának beszélgetéseihez, e-mailjeihez, sőt, a mobilon tárolt egyéb üzenetekhez, fényképekhez és videókhoz is.

A Direkt36 tudomása szerint Magyarországon mintegy 300 embert figyelhettek meg az izraeli kémfegyverrel, eddig ezeket a személyeket tudták beazonosítani:

  • Panyi Szabolcsot és Szabó Andrást a Direkt36-tól, Dercsényi Dávidot, a hvg.hu korábbi újságíróját, valamint egy negyedik újságírót, aki azt kérte, ne írják le a nevét.
  • Egy magyar fotóst, aki együtt dolgozott egy olyan amerikai újságíróval, aki az orosz vezetésű Nemzetközi Befektetési Bank ügyeiről írt.
  • Varga Zoltánt, a Centrál Médiacsoport tulajdonosát, és több vendégét – köztük Chikán Attilát, az első Orbán-kormány gazdasági miniszterét – akik Varga házában vettek részt egy vacsorán.
  • Simicska Lajos fiát és egyik legközelebbi bizalmasát.
  • Adrien Beauduint, a CEU belga-kanadai diákját, akit a magyar hatóságok őrizetbe vettek egy 2018-as kormányellenes tüntetésen.

A Direkt36 további megfigyelt személyek megnevezését ígéri, információk szerint tekintélyes ügyvéd és ellenzéki városvezető is szerepel az nyilvánvalóan Orbán Viktor tudtával lehallgatott, megfigyelt személyek listáján.

Ez is érdekelhet:
Kásler beszélt a harmadik oltás irányelveiről

Kapcsolódó hírek

Drogot is árultak a szegedi dj-k, lekapcsolták őket

Egy héten belül már a második postás halt meg munka közben

Irán dróntámadást indított Izrael ellen

Izrael a Gázai övezet „totális blokádját” jelentette be

Védelmi miniszter: a Hamász elvesztette az uralmát a Gázai övezet fölött

Durván kiosztotta a kormányt a Pegasus-delegáció vezetője: súlyosan visszaéltek a kémszoftverekkel Magyarországon

Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot

Újra megszólalt Magyar Péter

Megerősítette a Külügyminisztérium: két magyar kislányt túszul ejtett a Hamász