Kósa Lajos „őszinteségi rohama” miatt már szankciókat emleget a Pegasus nevű kémszoftver gyártója

Kósa Lajos fideszes képviselő expozét tart a kisgyermekkel otthon lévők szövetkezetének létrehozásáról szóló törvényjavaslat vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. május 27-én.
Kósa Lajos fideszes képviselő expozét tart a kisgyermekkel otthon lévők szövetkezetének létrehozásáról szóló törvényjavaslat vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. május 27-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Bár a kormány hónapokig tagadott és mismásolt az ellenzéki újságírók, valamint a neki nem tetsző médiatulajdonosok lehallgatására használt Pegasus-szoftver ügyében, Kósa Lajos, a honvédelmi és rendészeti bizottsága fideszes elnöke csütörtökön váratlanul elismerte, hogy a Belügyminisztérium szerezte be a programot.

Kósa arról magyarázott, hogy az egész üggyel szerinte azért nincs semmi probléma, mert „a techóriások szélesebb körű megfigyelést végeznek az állampolgárokkal kapcsolatban, mint az állam”.

A világhír felé száguldó fideszes politikus kijelentéseivel kapcsolatban a 24.hu megszólaltatta a Pegasus fejlesztőjét. Az izraeli NSO röviden annyit reagált, nem tolerálnak semmilyen visszaélést a termékeikkel kapcsolatban.

„Amennyiben egy ilyen kiderül, a vállalatnak megvannak a megfelelő szankciós eszközei, beleértve a szerződés felbontását”

– közölte a kémszoftver gyártója.

Szerződésszegés miatt eddig úgy tudni, Szaúd-Arábia, Dubai, az Egyesült Arab Emírségek és Mexikó esetében szüntethettek meg együttműködést, de erről részleteket nem közölt a cég.

Tudsz te ennél jobbat is? Szerkesztő-újságírót keresünk!

Kapcsolódó hírek