Tornádó pusztított Csehországban, többen meghaltak, rengeteg a sérült

70 ezer háztartás maradt áram nélkül, számos helyen szünetel a gázszolgáltatás, akadozik a közlekedés.

Tornádó pusztított Csehországban, többen meghaltak, rengeteg a sérült
Fotó: Twitter/Martin Sekanina

Jégesővel kísért tornádó pusztított csütörtök este Dél-Morvaországban, legalább három ember meghalt, és több mint hatvanan megsérültek, tízen közülük súlyosan – közölte Michaela Bothová, a dél-morvaországi mentőszolgálat szóvivője péntek reggel a közszolgálati Cseh Televízióban.

A szóvivő szerint ezek a számok csak a kórházban kezeltekre vonatkoznak, a mentők a helyszínen több száz személynek nyújtottak elsősegélyt, illetve kezelték sérüléseiket. „A kórházakban három személyt nem sikerült megmenteni, sérüléseik rendkívül súlyosak voltak” – mondta részletek ismertetése nélkül Bothová. Nem kizárt, hogy az áldozatok és a sérültek száma a nap folyamán még változni fog, mert a szélvihar pusztította épületek átkutatását a tűzoltók még nem fejezték be – tette hozzá.

Podle meteorologa ČT Michala Žáka se pravděpodobně jednalo o nejsilnější tornádo v novodobé historii…

Posted by ČT24 on Thursday, June 24, 2021

A jégesővel kísért tornádó legsúlyosabban Hodonín és Breclav városok környékét sújtotta, ez lényegében a Brünn-Pozsony autópálya cseh-szlovák államhatár előtti oldalán terül el. Szemtanúk közlése szerint több helyen teniszlabda-nagyságú jégdarabok is hullottak az égből. Hrusky, Luzice és Moravská Nová Ves és Hodonín településeken házak tucatjait rombolta le a szélvihar. Pontos adatok a károkról egyelőre nincsenek.

„A kórházban olyan a helyzet, mintha háború tört volna ki”

– mondta Antonín Tesarík, a hodoníni kórház igazgatója, hozzátéve: a sérülések jelentős részét különféle csonttörések, fejsérülések teszik ki.

Jižní Morava sčítá škody po tornádu, zemřelo nejméně pět lidí. Jihomoravská záchranná služba do nemocnic přepravila…

Posted by ČT24 on Thursday, June 24, 2021

A mentési munkálatokba a cseheken kívül osztrák és szlovák mentők is nagy számban bekapcsolódtak. Ausztriából például húsz mentőkocsi és két mentőhelikopter érkezett a helyszínre teljes személyzettel.

A tornádó, a szélvihar és a jégeső következtében főleg Dél-Morvaországban pénteken reggel több mint 70 ezer háztartás volt áram nélkül, számos helyen szünetel a gázszolgáltatás, és problémák vannak a vasúti és a közúti közlekedésben. A Brünn-Pozsony autópályán már sikerült felújítani a közlekedést.

Ezek is érdekelhetnek