Közlekedés

Rendet tesz a MÁV: nem lehet csak úgy csoportosan felszállni a vonatokra

Gazdaság

Brutális megszorítást jelentett be Varga Mihály, összeomlott a költségvetés

Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Fordulat M. Richárd ügyében, gondnokság alá helyeztetné a családja

Fordulat M. Richárd ügyében, gondnokság alá helyeztetné a családja
Fotó: MTI/Mohai Tamás

A Blikk információi szerint M. Richárd, a Dózsa György úti halálos baleset okozójának gondnokság alá helyezését kezdeményezte a családja.

A lapnak egy közeli ismerős azt mondta, ezzel szeretnék elérni, hogy a férfi, aki egy drogos szilveszteri buli miatt jelenleg is letartóztatásban van, enyhe büntetést kapjon, vagy ne vonják felelősségre.

„Dühkitörései miatt nem tudja kontrollálni a tetteit, a család szerint emiatt lenne szükség arra, hogy gondnokot rendeljenek ki számára, és már be is adták a bíróságra a szükséges papírokat”

– idézte a Blikk a forrást. Gondnok lehet tulajdonképpen bármely cselekvőképes, nagykorú személy, ezt az embert M. Richárd is kijelölheti, ha cselekvőképes.

A lapnak nyilatkozó dr. Kertész Gusztáv ügyvéd szerint a gondnokság alá helyezésről polgári perben dönthet a bíróság egy felhasználhatónak ítélt magánszakértői vélemény alapján, büntetőeljárásban viszont szinte biztosan igazságügyi szakértőt rendel ki a cselekvőképtelenség megállapítására a bíróság.

Amennyiben ez megtörténik, ennek a szakértőnek a véleménye lesz a döntő. Az ügyvéd hozzátette, ahhoz, hogy kizárják a büntethetőséget vagy nyomatékosan enyhítő körülményt vegyenek fel, meg kell állapítani a belátási képesség hiányát, vagyis azt, hogy nem ismeri fel tettei következményét.