Súlyosbították a nőgyógyász büntetését, aki kizsarolta a pácienseitől a hálapénzt

Ha nem kapott elég pénzt, azzal fenyegette a kismamát: „úgy gondolkozzon, hogy a varratait ő fogja kiszedni”.

Súlyosbították a nőgyógyász büntetését, aki kizsarolta a pácienseitől a hálapénzt
Fotó: Pixabay/DarkoStojanovic

A szabadságvesztés tartamát, felfüggesztésének próbaidejét és a pénzbüntetést tekintve is súlyosította a Fővárosi Ítélőtábla annak a nőgyógyásznak a büntetését, aki hálapénzt zsarolt ki pácienseitől. Három évre eltiltották az orvosi foglalkozás gyakorlásától is.

Korábban az ügyészség azt közölte: a 74 éves férfi egy budapesti egészségügyi intézményben dolgozott, amikor 2014 és 2017 között öt páciensétől kért pénzt, és egyes esetekben kapott is.

Az ítélőtábla közleménye szerint egy nő, szülése után – amelyet a férfi ügyeletes szakorvosként vezetett le –, saját elhatározásából 30 ezer forintot adott át. Az orvos az összeget kevesellte, közölte, hogy a „tarifája” 100 ezer forint, majd egy későbbi vizit során kérte a fennmaradó összeget. Mikor a nő 20 ezer forintot adott az orvosnak, azzal, „hogy nem tud több pénzt adni”, a férfi közölte:

„úgy gondolkozzon, hogy a varratait ő fogja kiszedni”, és a zárójelentést is ő fogja megírni.

Egy másik nőtől – akin terhességmegszakítást végzett – az elvégzett műtétért pénz kért arra hivatkozással, hogy a műtőben „kiskassza” működik, és a résztvevőknek pénzt kell adniuk.

Egy harmadik nőtől a kórházban működő szokásokra és a kórházban működő „kiskasszára” hivatkozva kért 100 ezer forintot.

Egy további szülő nőtől a műtő bérleti díjára, a személyzet díjazására és a saját tarifájára hivatkozással kért pénzt. Ő az orvos felszólítására 60 ezer forintot adott át a vádlottnak, aki azt átvette, azonban az átadott összeget kevesellte és 150-160 ezer forintot kért.

Az ötödik nőtől a sürgősségi császármetszésért több alkalommal anyagi ellenszolgáltatás megfizetését kérte a műtő bérleti díjára és saját munkadíjára hivatkozva. A nő ezt elhárította, ennek ellenére a vádlott közölte, hogy varratszedéskor 160 ezer forintot vár tőle.

A másodfokon eljáró ítélőtábla tanácsának elnöke azt hangsúlyozta:

a vádlott nem hálapénzt fogadott el, hanem jogtalan előnyt kért, illetve követelt.

„A hálapénz ugyanis a páciens vagy a hozzátartozója részéről az orvosi ellátással kapcsolatos hála jeléül, önként adott juttatás”.

Súlyosító körülményként kellett értékelni a kiemelkedő tárgyi súlyú cselekmények halmazatát és azt, hogy a vádlott több ízben zsarolásszerűen kért jogtalan előnyt, ugyanakkor nem volt figyelmen kívül hagyható a vádlott magas életkora, valamint az igazolt mentális és fizikális betegségei.

Ennek nyomán a férfi szabadságvesztésének tartamát 2 évre, a szabadságvesztés felfüggesztésének próbaidejét 5 évre, a pénzbüntetését összességében 3 millió forintra súlyosította, valamint 3 évre eltiltotta az orvosi foglalkozás gyakorlásától is.

A Fővárosi Ítélőtábla határozata jogerős – olvasható a közleményben.

Kapcsolódó hírek