Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Belföld

Orbán Viktor tombol a Facebookon, elege van mindenből

Bűnügy

3-as terrorfokozat van érvényben Magyarország területén

Felmérés: a magyarok többsége szerint Magyarország nem tekinthető jogállamnak

A többsége szerint a bíróságok nem függetlenek, az ügyészség elfogult, a közmédia pedig propaganda.

Orbán Viktor miniszterelnök a magyarországi szabad pálinkafőzés 10. évfordulóján szervezett ünnepségen a Zala megyei Becsehelyen 2020. szeptember 27-én.
Orbán Viktor miniszterelnök a magyarországi szabad pálinkafőzés 10. évfordulóján szervezett ünnepségen a Zala megyei Becsehelyen 2020. szeptember 27-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A Publicus Intézet Népszavának készített friss felmérése szerint a megkérdezettek 54 százaléka úgy látja, Magyarország inkább nem nevezhető jogállamnak, majdnem minden negyedik válaszadó pedig azon a véleményen van, hogy a Fidesz-kormány az Európai Unióból való kilépést készíti elő.

A közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 64 százaléka úgy látta, a bíróságok inkább nem mentesek a politikai befolyástól, a közmédiát a válaszadók 28 százaléka mondta csak kiegyensúlyozottnak, illetve a válaszolók 63 százaléka gondolja úgy, hogy inkább nem igaz az, hogy a közbeszerzéseket általában a legelőnyösebb ajánlatot tevő cégek nyerik.

A felmérés szerint sokan bíznak ugyanakkor az EU jogállami mechanizmusában, minden negyedik Fidesz-szavazó is így gondolkodik.

„A magyarok kétharmada látja úgy, hogy jogos elvárás az EU-tól, hogy csak azoknak az országoknak nyújtson pénzügyi támogatást, amelyek betartják az uniós jogállamisági normákat, a megkérdezettek 63 százalékát pedig helytelenítette, amikor Orbán Viktor vétót lengetett be a mechanizmus miatt az EU költségvetési vitájában”

– emeli ki a Népszava, hozzátéve: a felmérésből az is kiderült, hogy a kormánypárti szavazók mintegy tizede nem értett egyet Orbán zsaroló húzásával.

Kiderült az is, hogy ha most lenne népszavazás, a lakosság kétharmada az EU-ba történő belépésre szavazna, 24 százalék ellene. Amennyiben a kormány mégis kivezetné az országot az EU-ból, a felmérés szerint a fideszesek 22 százaléka elpártolna a kormánypártoktól.