Müller Cecília felelősségteljes magatartást kér a fiataloktól

A puszizkodó, látványosan maszk-ellenes politikusokkal nincs gondja.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én.
Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én. Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Az elmúlt hetekben folyamatosan emelkedik az új koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, és az látszik, hogy most inkább a fiatalok körében terjed a vírus – magyarázta az országos tisztifőorvos szerdán az MTI-nek.

Müller Cecília szerint az adatokat elemezni kell, de míg a tavaszi járványhullám az idős, krónikus betegségben szenvedőket érintette, mára ez jelentősen megváltozott. A friss fertőzöttek átlagéletkora 30 év körül van.

A fiatalok felelőssége ezért most növekszik, a vírus közösségi terjedésének lehetősége nagyobb ebben a korosztályban

– húzta alá, mintha csak a fiatalok kérték volna, hogy tantermi formában induljon újra az oktatás, vagy mintha csak a fiatalok mániája lenne tüntetőlegesen nem hordani a maszkot, egymást fogdosni, és direkt az Adriára járni nyaralni.

Müller azt is mondta, szerinte a fiataloknál nem tudatosult, hogy megbetegedhetnek, kevésbé érzik a fertőzés veszélyét, hiszen a betegség tünetei náluk enyhék vagy nem is jelentkeznek, a vírust ugyanakkor továbbadhatják.

Müller Cecília ezért felelősségteljes magatartást kért a fiataloktól.

A koronavirus.gov.hu szerdai adatai szerint 365 magyar állampolgárnál mutatták ki újonnan a fertőzést, meghalt három idős ember, az aktív fertőzöttek száma 2100. Az aktív fertőzöttek 45 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 42 százaléka budapesti. Kórházban 98 koronavírusos beteget ápolnak, közülük heten vannak lélegeztetőgépen.

Kapcsolódó hírek