Rekordszinten a fertőzés Csehországban, ahonnan a magyar kormány szerint bátran jöhetnek a turisták egyetlen teszttel

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Andrej Babis cseh miniszterelnök találkozója Prágában 2018. november 30-án.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Andrej Babis cseh miniszterelnök találkozója Prágában 2018. november 30-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Csehországban kedden 503 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki, ami a járvány tavaszi kezdete óta a legnagyobb esetszám

– derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján szerdán reggel nyilvánosságra hozott adatokból.

Március elseje óta, amikor az első fertőzést kimutatták, már több mint 25 ezer ember kapta meg a Covid-19 betegséget Csehországban. A legmagasabb eddigi napi esetszámot a felülvizsgált adatok szerint – 502 új igazolt beteg – augusztus 21-én regisztrálták.

A napi esetek száma az utóbbi két hétben folyamatosan emelkedik,

aminek tükrében különösen érthetetlen, hogy milyen „kifejezetten sikeres védekezésről” kamukázott Szijjártó Péter legutóbb, amikor bejelentette, hogy a V4-országokból – köztük Csehországból – mindössze egyetlen, öt napnál nem régebbi teszttel bárki beutazhat Magyarországra, miközben még a külföldről hazatérő magyarok is csak két negatív teszttel szabadulhatnak a karanténból.

Az iskolák szeptemberi megnyitásával a higiénikusok a helyzet további romlására számítanak Csehországban. Ezzel kapcsolatos adatok azonban egyelőre nincsenek. Robert Plaga oktatási miniszter szerint koronavírusos problémák miatt mintegy kéttucatnyi iskolában nem indult meg a tanítás.

Keddtől kezdve kötelező a szájmaszk használata az egészségügyi és a szociális intézményekben, a hivatalokban, a tömegközlekedési eszközökön és a választási helyiségekben. Ugyanakkor pozitív Covid-19-teszt esetében a kötelező karantén az eddigi két hétről 10 napra csökkent. Karanténban van Karel Havlícek kormányfőhelyettes és több mint egytucat parlamenti képviselő is.

Az országban jelenleg több mint száz helyi fertőzésgóc van, ahol fokozott óvintézkedések érvényesek. A fertőzés az utóbbi időben leginkább Prágában terjed, ahol százezer lakosra jelenleg 46 beteg jut. A múlt héten ez a száma 39 volt.

Kapcsolódó hírek