Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Bulvár

Büdös bunkó: Kern András megint a járdára parkolt a szarjával

Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Szijjártó: csehek, lengyelek és szlovákok továbbra is beléphetnek hazánkba negatív teszttel

Focimeccsek után V4-országokban sem terjed a koronavírus.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal a 15. Bledi Stratégiai Fórum nemzetközi konferencián 2020. augusztus 31-én.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal a 15. Bledi Stratégiai Fórum nemzetközi konferencián 2020. augusztus 31-én. Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás

Hétfő este új fordulatokat vett a nagy komolysággal bejelentett, szeptember 1-től érvényes járványügyi szigorítás, Bledben ugyanis

Andrej Babis cseh miniszterelnök megkérte Orbán Viktort, hogy azok a cseh állampolgárok, akik szeptemberre már lefoglalták magyarországi szállásukat, továbbra is beutazhassanak Magyarországra.

A világ, és pláne a járványügy pedig lásd milyen egyszerű: Orbán megengedte. Így öt napnál nem régebbi negatív teszteredmény esetén keddtől is beengedik azokat a cseh állampolgárokat, akik már korábban szállást foglaltak maguknak Magyarországon – írta Szijjártó Péter külügyér a Facebook-oldalán.

Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozik a sajtónak a 15. Bledi Stratégiai Fórumon 2020. augusztus 31-én.

Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozik a sajtónak a 15. Bledi Stratégiai Fórumon 2020. augusztus 31-én.Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A következetes, szigorú szakmai helyzetértékelések mentén politizálásnak itt azonban még nem volt vége, néhány órával később Szijjártó már arról számolt be, hogy a lengyelek és a szlovákok is beléphetnek az országba negatív teszttel.

A visegrádi országok (Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Magyarország) kifejezetten sikeresen – és egymással szoros együttműködésben – védekeztek a koronavírus első hullámával szemben, állította a magyar külügyminiszter, hozzátéve: hétfőn többször egyeztettek személyesen Bledben, majd telefonon az éjféltől életbe lépő újabb, a védekezést szolgáló magyar intézkedésekről.

Mindezek alapján az a döntés született, hogy a „cseh példát” kiterjesztik az egész V4-re. Így a magyarországi szállásukat korábban lefoglaló csehek, lengyelek és szlovákok egy – öt napnál nem régebbi – negatív teszttel bejöhetnek Magyarországra, míg a visegrádi országokban korábban szállást foglaló magyaroknak is elég lesz egy negatív teszt a hazaérkezést követően – írta a miniszter.

A visegrádi országok kifejezetten sikeresen – és egymással szoros együttműködésben – védekeztek a koronavírus első…

Posted by Szijjártó Péter on Monday, August 31, 2020

A nagy behurcolás elleni védekezés tehát most úgy fest, hogy ha magyar állampolgár szeretne hazatérni a hazájába, ő csak két negatív teszttel mentesülhet a karantén-kötelezettség alól, de egy V4-országból érkező külföldinek elegendő mindössze egy, ki tudja milyen megbízhatóságú, legfeljebb ötnapos tesztet bemutatnia, és szabadon lófrálhat Magyarországon.