Itt a kormány bejelentése: ezek a szigorítások jönnek szeptembertől

Néhány kivétellel gyakorlatilag teljes határzár jön.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. június 27-én.
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. június 27-én. Fotó: MTI/Kovács Attila

Szeptember elsejétől nem magyar állampolgár csak indokolt kivétellel léphet be Magyarország területére, külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig 14 napig karanténba kell vonulniuk, melyet csak két negatív teszttel lehet kiváltani

jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter péntek délután. Mint mondta, a pénteki kormányülésen áttekintették az európai helyzetet, elkezdődött a koronavírus-járvány második hulláma, mindenhol romlik a helyzet.

Magyarországon is – bár jobban állunk, összevetve a júliusi, augusztus eleji adatokkal –, romlott a helyzet, a behurcolás veszélye fennáll, a fertőzések többségének eredete külföldi, fogalmazott Gulyás.

Arról is beszélt, a vírus a gazdaságot, munkahelyeket, az iskolakezdést veszélyezteti. Egyszerre kell a leginkább veszélyeztetett idősebbek és a gyerekek biztonságáról gondoskodni, plusz a gazdaság működését is biztosítani kell. Ezen szempontokat figyelembe véve fogalmazták meg a szigorú intézkedéseket:

„szeptember 1-től lényegében zárjuk a határokat”

– mondta a miniszter.

Külföldről nem magyar állampolgárok nem léphetnek be, kivételt képeznek katonai konvojok, kapcsolt vállalkozások közti üzleti utazások, diplomáciai és hivatalos utak, valamint a humanitárius folyosó is működni fog.

A részletes szabályokról a szombat reggel ülésező operatív törzs dönt majd, és a szigorítások várhatóan egy hónapig érvényben maradnak.

Kapcsolódó hírek