Orbán üzent Szlovéniából: Európa bajban van

Nem a kelet és nyugat között szélkakaskodó magyar kormány, hanem az EU nem találja helyét a világban.

Orbán Viktor miniszterelnök beszél a 15. Bledi Stratégiai Fórum nemzetközi konferencián 2020. augusztus 31-én.
Orbán Viktor miniszterelnök beszél a 15. Bledi Stratégiai Fórum nemzetközi konferencián 2020. augusztus 31-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

„Európa bajban van, mert még mindig nem sikerült meghatároznia új helyét a nemzetközi gazdaságban”

– vélekedett Orbán Viktor hétfőn a Bledi Stratégiai Fórumon, ahová még gyorsan kiruccant a szeptember 1-i határzár előtt, és egy látványos, maszk nélküli kézfogással meg is mutatta, mit nevez ő következetességnek.

„Európában nehezen értjük meg, hogy – az Egyesült Államokkal és Kínával ellentétben – nem vagyunk képesek gyökeresen megváltoztatni a játékszabályokat”

– magyarázta Orbán. A miniszterelnök szerint ez azért van, mert nincs közös európai hadsereg és ahhoz kapcsolódó tudományos-innovatív központok, amelyek a technológiai fejlődés motorjai lehetnének. A jelenlegi helyzet és az abból fakadó következmények pontosítása egyelőre tisztázásra vár – tette hozzá.

Az idei nemzetközi konferencia központi témái az Európa előtt álló kihívások és lehetőségek, elsősorban a koronavírus-járvány és a Brexit tükrében. A fórumon számos ország állam- és kormányfői, illetve külügyminiszterei vesznek részt.

Kapcsolódó hírek