Közlekedés

Rendet tesz a MÁV: nem lehet csak úgy csoportosan felszállni a vonatokra

Bűnügy

Lelőttek egy férfit Komádiban

Baleset

Milliárdos exdiplomata csapódott a földnek Besenyei Péter korábbi repülőjével

Az Adrián luxusjachtozott Szijjártó, miközben Facebook-oldala szerint égett a munka a keze alatt

A lebukás után kikapcsolták a hajó tengeri navigációs berendezését, így azonnal eltűnt a radarról.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a 7 milliárd forint értékű Lady MRD fedélzetén 2020. augusztus 16-án, miközben a Facebook-oldala szerint éppen égett a keze alatt a munka.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a 7 milliárd forint értékű Lady MRD fedélzetén 2020. augusztus 16-án, miközben a Facebook-oldala szerint éppen égett a keze alatt a munka. Fotó: Németh Dániel/Átlátszó

Szíjj László tiszakécskei milliárdos nagyvállalkozó által birtokolt máltai offshore cég tulajdonában lévő luxusjachton fotózta le az Átlátszó Szijjártó Pétert,

pont abban az időben, amikor a külügyér Facebook-oldala szerint lázas munkával töltötte az időt.

„Az európai politikai közvéleményt továbbra is a minszki helyzet foglalkoztatja. Ma telefonon beszéltem is erről Josep Borrellel, az Európai Unió külügyi főképviselőjével és Heiko Maas német külügyminiszter-kollégával”

– jelent meg augusztus 16-án, vasárnap este a szöveg Szijjártó Facebook-oldalán, hozzá pedig egy ki tudja mikor készült neutrális fotó a külügyérről, amint öltönyben bőszen nyomkodja a telefonját.

Az európai politikai közvéleményt továbbra is a minszki helyzet foglalkoztatja. Ma telefonon beszéltem is erről Josep…

Posted by Szijjártó Péter on Sunday, August 16, 2020

Az Átlátszónak viszont ugyanezen a napon a Lady MRD nevet viselő luxusjacht fedélzetén sikerült lefotóznia a külügyminisztert az Adrián, Horvátországban, Biograd Na Morutól 25 kilométerre délre, a Kornati-szigetek alatt, a szárazföldtől mintegy 15 kilométerre.

A lap szerint Szijjártó ekkor már napok óta a Mészáros Lőrinc oligarcha köre által is használt hajón múlatta az idejét családjával (miközben Facebook-oldala ontotta a lázas munkát imitáló posztokat). Mint írják, a Lady MRD augusztus 8. és 11. között Sibenik kikötőjében tartózkodott, innen 12-én a közeli Spliti öbölbe ment, majd a reptér alatti öbölben várakozott.

Ugyanezen a napon délelőtt 10 óra körül érkezett az OE-LEM lajstromjelű magángép – melyet korábban Orbán Viktor is használt – Splitbe.

A jacht ezt követően elindult Splitből, augusztus 13-án csütörtökön Visen, a Komiza melletti partrészen horgonyzott le, majd északnak fordult, és pár napot a parttól távol a Kornati szigetek öbleiben töltött. Vasárnap reggel Zut szigete mellett szedte fel a horgonyt, és indult vissza délre – mutatja be a hajó útját a tényfeltáró lap.

Az Átlátszó munkatársainak érdeklődése a jelek szerint váratlanul érte a hajót, 5-10 perc is eltelt, mire a legénységből ketten odajetskiztek hozzájuk, hogy kérdőre vonják őket a fotózásért.

Az érdekesség viszont csak ezután jött: a beszámoló szerint a jachton kikapcsolták a tengeri navigáció legfontosabb berendezését, az AIS-t (Automatic Identification System), ezzel pedig a máltai bejegyzésű, 7 milliárd forint értékű hajó eltűnt a térképről. A jachtozásról az Átlátszó cikkében találsz fotókat:

A Facebookon arról posztol hogy az irodájában egyeztet a minszki helyzetről, de vasárnap a Lady MRD-en, a Szíjj László…;

Posted by atlatszo.hu on Tuesday, August 18, 2020