Bűnügy

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Belföld

Orbán Viktort már orvoshoz küldenék eszelős vasárnapi bejegyzése után

Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Lukasenka: amíg engem meg nem ölnek, nem lesz másik választás

Orbán Viktor és Aljakszandr Lukasenka 2020 júniusában Minszkben.
Orbán Viktor és Aljakszandr Lukasenka 2020 júniusában Minszkben. Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Szemlátomást fogy a levegő a fehérorosz Aljakszandr Lukasenka körül, akit augusztus 9-én választottak újra egy, a gyanú szerint elcsalt választáson: a posztszovjet államot 1994 óta kvázi diktatórikusan irányító elnök hétfőn bejelentette, hogy hajlandó megosztania a hatalmát, az új voksolástól viszont elzárkózott.

Magyarország, miközben európai országok sorra emelték fel szavukat a fehérorosz helyzet miatt, eközben úgy óvatoskodik kommunikációilag, mintha tojásokon lépkedne.

Ceaușescu-emlékverseny?

A hvg.hu cikke szerint Lukasenka – aki ellen napok óta tüntetnek, a tiltakozást pedig a brutális rendőri erőszak sem tudta megtörni – hétfőn egy traktorgyárban próbált kemény lenni, a munkások azonban „Takarodj”-skandálással fogadták.

https://twitter.com/TadeuszGiczan/status/1295273367092830210?

Az elnök itt beszélt arról, hogy kész megváltoztatni az alkotmányt, ugyanakkor azoknak, akik új választást szeretnének, azt mondta:

„Volt már egy választás, és amíg engem meg nem ölnek, nem lesz másik.”

Ceaușescu-utánérzés?

Shaun Walkernek, a Guardian Minszkben tartózkodó tudósítójának a látottak kapcsán felötlött Nicolae Ceaușescu 1989-es bukaresti beszéde, ami szintén nem aratott nagy sikert.

A 444.hu közben arról ír, a jelenleg Litvániában tartózkodó Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető kijelentette, készen áll, hogy vállalja a felelősséget és vezesse Fehéroroszországot. Cihanouszkaja a tiszta választások megtartásának jogi feltételeit követelte, valamint felszólította a rendvédelmi és a fegyveres erők tagjait, hogy álljanak át a tüntetők oldalára.

A tiltakozási hullám közben újabb szektorokba gyűrűzött be: állami üzemekben munkabeszüntetés mellett döntöttek, és a fehérorosz közszolgálati média is sztrájkol.

https://twitter.com/maxseddon/status/1295253286732300289?

Jönnek az oroszok?

Lukasenka szemlátomást nem akar háttérbe szorulni: vasárnap Putyinnal egyeztetett, az orosz elnök pedig arról biztosította kollégáját, hogy Moszkva kész segíteni Minszknek a két ország közti védelmi megállapodás alapján.

Hétfő délben az Index arról számolt be, hogy szürke, jelöletlen teherautókból álló konvoj indult meg Oroszországból Fehéroroszország felé, a szürke Kamazok pedig kísértetiesen hasonlítanak a belügyi biztonsági erőkkel operáló Roszgvargyija állományában lévő járművekre.

A nagy magyar-fehérorosz barátság és a lapítás

A magyar kormány nem törte össze magát, hogy egy valamirevaló állásfoglalást kipréseljen magából a fehéroroszországi eseményekre reflektálandó. Ez azért is kínos, mert szinte minden európai ország szót emelt a tüntetőket ért brutális atrocitások miatt, többen követelték az elnökválasztás megismétlését.

Az újravoksolást sürgette az Orbán Viktorral nem éppen rossz viszonyt ápoló Janez Jansa szlovén és Andrej Babis cseh miniszterelnök is, Babis szerint ráadásul addig fenn kell tartani a szankciókat, amíg ez meg nem történik. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök pedig már ezt megelőzően egy EU-s csúcs összehívását kezdeményezte.

Szijjártó Péter külügyér hétfőn a Facebook-oldalán posztolt a témában, de sorai rendkívül óvatos nyilatkozatnak értékelhetők. Azt írta, égnek a vonalak miniszterelnöki és külügyminiszteri szinten is a minszki fejlemények kapcsán.

„Ma reggel a három balti külügyminiszterrel, Edgars Rinkēvičs lett, Urmas Reinsalu észt és Linas Linkevicius litván kollégával beszéltünk, majd egyeztettem Miniszterelnök úrral, aki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel tárgyalt telefonon. A visegrádi összefogás ereje és fontossága most is megmutatkozik, mi is a lengyel álláspontot támogatjuk, különös tekintettel a Belaruszban élő jelentős nagyságú lengyel nemzeti közösségre”

– fogalmazott a miniszter.

Minden túlzás nélkül égnek a vonalak miniszterelnöki és külügyminiszteri szinten is a minszki fejlemények kapcsán. Ma…

Posted by Szijjártó Péter on Monday, August 17, 2020

Orbán: „a két ország sokkal közelebb van egymáshoz”

Orbán Viktor miniszterelnök még júniusban járt Minszkben, ahol arról beszélt, hogy Magyarország azt az álláspontot képviseli, hogy az EU szüntesse meg a Fehéroroszországgal szembeni szankciókat.

„a két nép és a két ország sokkal közelebb van egymáshoz, mint azt gondolni szoktuk”

– mondta Orbán a magyar-fehérorosz kapcsolatokról. Aljakszandr Lukasenka elnök ugyanezen a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, Fehéroroszországnak Magyarország a legközelebbi partnere az EU-ben, „mindenki másnál jobban megért bennünket”.

Kapcsolódó friss hírek

„Ez a kormány gyermekbarátnak hazudja magát” – Több ezer emberrel tüntetett Magyar Péter a Belügyminisztérium előtt

Beszakadt az úttest egy parkoló autó alatt Budapesten

Mentővel ütközött egy autó a Nagykörúton

Megszólalt Áder János, talált valamit a mobiltelefonokban

„Megöllek!” – Székkel verte össze a tanárnőjét egy 9. osztályos az egyik szolnoki iskolában

Megtámadták a Kétfarkúak jelöltjét Kecskeméten