A gázszállítás leállításával fenyegeti Európát Lukasenka

„Mi fűtjük Európát”, heccelt a fehérorosz elnök arra válaszul, hogy az EU újabb szankciókat helyezett kilátásba a lengyel határhoz szállított migránsok miatt.

Aljakszandr Lukasenka, Fehéroroszország elnöke.
Aljakszandr Lukasenka, Fehéroroszország elnöke. Fotó: president.gov.by

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök csütörtökön kijelentette, hogy Minszk válaszolni fog az Európai Unió bármilyen új büntetőintézkedésére vele szemben, és akár az Oroszországból az EU-ba tartó fehéroroszországi földgáztranzitot is leállíthatja – derül ki a 24.hu cikkéből.

„Mi fűtjük Európát, de azzal fenyeget bennünket, hogy lezárja a határát velünk. És mi van, ha mi pedig a gázszállítást állítjuk le? Ezért azt ajánlom a lengyel és a litván vezetőknek, valamint a többi meggondolatlan embernek, hogy gondolkodjon, mielőtt beszél”

– utalt a fehérorosz diktátor az országán át haladó Jamal-Európa gázvezetékre.

A Fehéroroszországgal szomszédos európai uniós tagállamok, Lengyelország, Litvánia és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, legtöbbjük az iraki Kurdisztánból. A helyzet hétfő óta különösen súlyossá vált, ezért Lengyelország a határt már védő rendőrök és határőrök mellé 15 ezer katonát is kivezényelt. Az Európai Unió azzal vádolja Minszket, hogy ő szervezi a migránsok szállítását a határra, megtorlásul az ellene elrendelt nyugati büntetőintézkedésekért.

Az EU a jövő héten újabb szankciókat vezet be Fehéroroszország ellen – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke közölte szerdán, miután Washingtonban tárgyalt Joe Biden amerikai elnökkel. A korlátozások magánszemélyekre és szervezetekre is vonatkoznak majd.

Kapcsolódó hírek