Belföld

Botrány a Széll Kálmán téri aláírásgyűjtésen, videón a bunkó fideszes

Belföld

Súlyos dolgokat állít Dúró Dóráról és Kocsis Mátéról Magyar Péter

Baleset

Milliárdos exdiplomata csapódott a földnek Besenyei Péter korábbi repülőjével

Nincs megállás: tovább nőtt a Fidesz támogatottsága

A végtelenbe és tovább. Azt is kimutatták, milyen a „tipikus” Fidesz-szavazó.

Orbán Viktor miniszterelnök, a párt újraválasztott elnöke a Fidesz tisztújító kongresszusán a BOK Sportcsarnokban, Budapesten 2019. szeptember 29-én.
Orbán Viktor miniszterelnök, a párt újraválasztott elnöke a Fidesz tisztújító kongresszusán a BOK Sportcsarnokban, Budapesten 2019. szeptember 29-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A teljes, választókorú felnőtt népesség körében a kormánypártok támogatottsága 34 százalék, a biztos szavazó pártválasztóknál 50 százalék – állapította meg az IDEA Intézet friss közvélemény-kutatása, kitérve rá, hogy

a Fidesz népszerűsége a teljes népességen belül 4, a biztos szavazókat tekintve pedig 3 százalékkal növekedett februárhoz képest.

A felmérés, melyről az atv.hu számolt be, azzal is foglalkozott, hogy jelenleg milyen jellemzők igazak a tipikus Fidesz-szavazóra. E szerint a kormánypárti ikszelő

  • erősen jobboldali, és inkább konzervatív (ki gondolta volna);
  • nagyfokú elköteleződés jellemzi;
  • átlagéletkora a felmérés szerint 45 év;
  • relatív többségük szakmunkásképzőt végzett;
  • illetve majd kétharmaduk kisebb város vagy község lakója.

Megjegyzik, a Fidesz talán legnagyobb előnye a többi párthoz képest a „magas szavazatmegtartó és szavazatszerző képesség”. Példának okáért a megkérdezettek közül a mostani Fidesz-szavazók 55 százaléka támogatta a pártot már két éve, az országgyűlési választás során is, 10 százalékuk ugyanakkor kiábrándult Jobbik-szimpatizáns, további 10 százalékuk pedig a baloldali, liberális térfélről érkezett.

Az LMP és a Párbeszéd nem jutna a parlamentbe

A kutatás szerint az ellenzéki térfélen a DK hasít a legjobban a teljes, választókorú népességet vizsgálva – egy most vasárnap esedékes országgyűlési választáson 12 százalékot, a biztos szavazó pártválasztókon belül pedig 18 százalékot kapna a párt (ez mindkét esetben 1-1 százalékos növekedést jelent a korábbi méréshez képest).

A Momentum a teljes népesség körében 7 százalékot, a biztos pártválasztókat nézve 10 százalékot húzna be. Az MSZP és a Jobbik 5-5 százalékos támogatásnak örülhet a teljes népességet tekintve, a biztos szavazók körében 6-6 százalékot kapnának.

Az LMP mindkét táborban 2-2 százalékot húzna be, a Párbeszéd 1-2 százalékon áll, jelen állás szerint nem kerülnének be a parlamentbe. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt mindkét rétegben 2-2 százalékon áll, míg a Mi Hazánk Mozgalom 1, illetve 2 százalékos hátszéllel bír.