A fideszesek fele is kiakadt a kormány pénzégető augusztus 20-ája miatt

Még a mindenhez kritika nélkül tapsoló kormánypártiak is úgy vélik, jobb helye is lenne a pénznek.

A fideszesek fele is kiakadt a kormány pénzégető augusztus 20-ája miatt
Fotó: Pixabay.com

A Publicus Intézet friss felmérése szerint a megkérdezettek 75 százaléka sokallja azokat a milliárdokat, melyeket a kormány az idei augusztus 20-i ünnepségre verne el, holott sokak szerint jobb helye is volna ennek a pénznek a koronavírus-járvány kedvezőtlen gazdasági hatásai miatt.

A felmérésről beszámoló Népszava azt írja, az ünnepi költekezést az MSZP-Párbeszéd, a Demokratikus Koalíció, a Momentum és a Jobbik szavazói 78-91 százalékos arányban utasították el, de

még a kormánypárti válaszadóknak is csupán a fele örül a nagyszabású rongyrázásnak, a vidékiek pedig még a fővárosiaknál is kevésbé nézik jó szemmel az elszálló költségeket.

A megkérdezettek 66 százaléka úgy vélekedik, hogy felelőtlen a grandiózus ünneplés megrendezése, mivel ez aktivizálhatja a lecsengőben lévő járványt – írja a cikk. A megkérdezett kormánypárti szavazóknak a fele tartja járványügyileg aggályosnak csillagászati összegből megrendezendő bulit, a fővárosi megkérdezetteknek viszont a 82 százaléka van ezen a véleményen.

Ugyanennyien vélik úgy, hogy az ünnep maximum a belföldi turizmuson lendíthet, a külföldi turistákat nem csábítja vissza, ezt a nézetet a felmérés során megkérdezett fideszesek 77 százaléka is osztja.

A felmérésből az is kiderül: jobbára csak a kormánypártot támogatók vélik azt, hogy az államalapítás méltó megünnepléséhez ekkora ünnepségre volna szükség, a terveket a Fidesz-KDNP-s válaszadók 40 százaléka is túlzónak tartja.

A Publicus a Lánchíd felújítása körüli helyzetre is rákérdezett. A válaszadók 61 százaléka úgy gondolja, hogy a kormánynak és a fővárosnak közösen kellene megoldania az ügyet, ezzel az állítással még a fideszesek fele is egyetért. A válaszadók 76 százaléka azt várja a kormánytól, hogy több pénzt adjon a beígértnél a renoválásra. A kormánypárti megkérdezettek közel fele osztja ezt a nézetet, a szocialista voksolók közül pedig mindenki így látja.

Az is kiderült, hogy a budapesti válaszadók 90 százaléka várna több támogatást az Orbán-kabinettől, de a községben élők 69 százaléka sem érti a kormány fukarkodását. A válaszadók mintegy kétharmada azon a véleményen van, hogy a lépéssel csupán az ellenzéki vezetésű fővárost próbálják nehéz helyzetbe hozni.

Kapcsolódó hírek