Megszavazták: szeptembertől jöhetnek a gumibotos, gázspray-s iskolaőrök

A kormánypártok mellett a Jobbik és a Mi Hazánk nyomott még igent.

Megszavazták: szeptembertől jöhetnek a gumibotos, gázspray-s iskolaőrök
Fotó: police.hu

155 igen, 17 nem és 21 tartózkodó szavazattal elfogadta pénteken az Országgyűlés az iskolaőrség bevezetéséről szóló rendelkezést, melynek tagjai szeptembertől teljesíthetnek szolgálatot az állami köznevelési és szakképzési intézményekben.

Az iskolaőrség külön rendészeti szervként, a rendőrség irányítása alatt jön létre, tagjai nagyságrendileg 500 állami köznevelési és szakképzési intézményben lesznek majd jelen, ott, ahol ezt az intézményvezetők kérik.

A hvg.hu azt írja, az iskolaőrségre a kormánypártok mellett a Jobbik és a Mi Hazánk nyomott még igent, a DK, a Párbeszéd és a függetlenek nemmel voksoltak, az MSZP, az LMP, valamint a Jobbikból kilépett Varga-Damm Andrea és Bana Tibor a tartózkodás mellett döntött.

Gumibot, gázspray, testi kényszerítés

Az iskolaőrségről még május végén határozott a kormány. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter akkor azt mondta, az iskolaőrség része lesz a tantestületnek, állandó jelleggel jelen lesz az iskolában – azokban az intézményekben, ahol a legsúlyosabb fegyelmi problémák vannak –, és nagyrészt vélhetően korábbi rendőrök töltik majd be a posztot.

Az iskolaőröknél fegyver nem lesz, de testi kényszert, valamint kényszerítő eszközt – akár gumibotot, gázsprayt – használhatnak, ha rájuk támadnak.

Kapcsolódó hírek