Újabb részletek derültek ki az iskolaőrségről

Akár gumibotot vagy gázspray-t is használhatnak.

Újabb részletek derültek ki az iskolaőrségről
Fotó: Pixabay/KeithJJ

Az iskola nem az erőszak, hanem a tanítás színtere, ezért fel kell lépni az iskolai erőszak ellen – magyarázta a nyilvánvalót Rétvári Bence az M1 propagandacsatornán szerdán.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az iskolaőrség bevezetése kapcsán azt mondta, a tendenciát kell nézni a tanárok iskolai bántalmazása terén: az utóbbi időszakban több olyan videó is napvilágra került, amelyeken az látható, hogy a tanárt megverik vagy hozzávágnak valamit.

„Tehát olyan körülmények teremtődnek az iskolákban, amelyek között tanítani nem lehet. Úgy lehet tanítani egy iskolában, ha a diákok szót fogadnak a tanárnak” – fogalmazott.

Mobilappon lehet riasztani

Beszélt arról is, hogy a bevezetendő iskolaőröket a rendőrség képzi ki, és a rendőrség állományában dolgoznak majd. Egyelőre 500 iskolában lesz őr, akit riasztani lehet – a tanárok telefonján lévő alkalmazás segítségével -, ha valamilyen erőszakos cselekmény történik.

Az iskolaőr akár testi kényszert is alkalmazhat, de ha rátámadnak, akkor a jogos önvédelem keretein belül akár gumibotot vagy gázspray-t is használhat

– mondta Rétvári Bence, hozzátéve, lőfegyver nem lehet az őröknél. Emlékeztetett, a kormány több megelőző intézkedést is tett, például megemelte az iskolapszichológusok számát és szigorította a tanárok elleni erőszak büntetési tételét, de ezek ellenére a probléma megmaradt.

Kapcsolódó hírek