Belföld

Szentkirályi Alexandra videón számolt be róla, hogy rettentő ostoba

Bulvár

Magyar Péter elárverezi a „női” napszemüvegét, elképesztő összegnél tart a licit

Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Iskolaőrséget hoz létre a kormány, a 12 évesek is bíróság elé állhatnak

„Nem engedhető meg, hogy bárki a hivatását gyakorló pedagógust fenyegesse.”

A szerdai kormányülésen döntés született arról, hogy iskolaőrséget hoz létre a kormány, tagjai a legsúlyosabb fegyelmi problémákkal küzdő oktatási intézményekben teljesítenek majd szolgálatot – közölte Gulyás Gergely csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

A Miniszterelnökség vezetője azt mondta, az intézkedés mintegy 500 iskolát érint, ebből körülbelül 140-150 szakiskola. Az iskolaőr része lesz a tantestületnek, állandó jelleggel jelen lesz az iskolában – azokban az intézményekben, ahol a legsúlyosabb fegyelmi problémák vannak -, és nagyrészt vélhetően korábbi rendőrök töltik majd be a posztot.

Az iskolaőrnél fegyver nem lesz, de más kényszerítő eszközök lehetnek nála, és intézkedési jogosultsága is lesz.

Kibővítik továbbá azoknak a bűncselekményeknek a körét, amelyeknél a büntethetőség alsó korhatára 12 év, és a pedagógusok sérelmére elkövetett összes bűncselekmény ebbe a körbe tartozik majd – közölte a tárcavezető.

„Az államnak az a feladata, hogy biztosítsa a rendet, a pedagógusokat pedig megvédje. A legtöbb helyen nincsenek ilyen gondok, vannak viszont olyan iskolák, térségek, ahol rendszeresek a fegyelmi problémák, plusz a tanárral szembeni verbális vagy fizikai erőszak veszélye is fennáll. Ez nem tűrhető el”

– magyarázta Gulyás.

A 12 évesek büntethetőségével kapcsolatban arról beszélt: „az már önmagában súlyos kudarc, hogy ilyen korú gyermekek bíróság elé álljanak, de nem engedhető meg, hogy bárki a hivatását gyakorló pedagógust fenyegesse, vele szemben bűncselekményt kövessen el”.

Az iskolaőrséget illetően egyeztettek az érintett térségek országgyűlési képviselőivel, valamennyien támogatták a javaslatot.

Kapcsolódó friss hírek

„Ez a kormány gyermekbarátnak hazudja magát” – Több ezer emberrel tüntetett Magyar Péter a Belügyminisztérium előtt

Beszakadt az úttest egy parkoló autó alatt Budapesten

Mentővel ütközött egy autó a Nagykörúton

Megszólalt Áder János, talált valamit a mobiltelefonokban

„Megöllek!” – Székkel verte össze a tanárnőjét egy 9. osztályos az egyik szolnoki iskolában

Megtámadták a Kétfarkúak jelöltjét Kecskeméten