Trump bejelentette: ráküldi a hadsereget a tüntetőkre

Katonák bevetésével verné szét a George Floyd halál miatt indult tiltakozásokat.

Donald Trump amerikai elnök rendet ígért, ha szükséges, a hadsereg segítségével is. A Fehér Ház Rózsakertjében mondott rövid nyilatkozatában hétfőn arról magyarázott, hogy neki elsődleges feladata az ország megvédése, hiszen erre esküdött fel.

Mint fogalmazott: „a rend és a törvényesség elnöke”, és ha a helyi tisztségviselők nem tudják megfékezni az erőszakos demonstrációkat, akkor ő fog cselekedni. Ennek érdekében minden rendelkezésre álló szövetségi erőforrást, – az ő megfogalmazásában: „civil és katonai” forrást – mozgósít, és ha szükséges, a szövetségi fővárosban és más nagyvárosokban egyaránt beveti a katonaságot. Trump utasította a tagállamok kormányzóit és polgármestereit, hogy biztosítsák „a rendfenntartó erők elsöprő jelenlétét” mindaddig, amíg le nem csendesítik a tüntetéseket.

„Ha egy város vagy egy tagállam visszautasítja a szükséges lépéseket a lakói élete és tulajdona védelme érdekében, akkor én fogom felvonultatni az Egyesült Államok katonaságát, és gyorsan megoldom a problémáikat”

– hergelt.

Donald Trump az elszabadult erőszakot „belföldi terrorcselekményeknek” minősítette, és ismételten a szélsőbaloldali és magukat antifasisztáknak nevező csoportokat tette felelőssé a káoszért, melyet az váltott ki, hogy egy afroamerikai férfi nyakán addig térdelt egy rendőr, amíg az bele nem halt, majd az emiatt kipattant tiltakozások nyomán sem csillapodott a feketék elleni erőszak.

„A lázongás legnagyobb áldozatai a szegényebb sorsú közösségeinkben élő békeszerető állampolgárok, és én, mint az elnökük, harcolni fogok a biztonságukért. Harcolni fogok, hogy megvédjelek benneteket, én, a ti rendet és törvényességet biztosító elnökötök és a békés protestálók szövetségese” – mondta Trump.

Végül – hivatali felhatalmazására utalva – idézte azt az 1807-es, úgynevezett Lázadási Törvényt, amely lehetővé teszi az amerikai elnököknek, hogy megkerüljék a szövetségi törvényt, amely tiltja a hadsereg bevetését belföldi rendfenntartásra.

„Ezek után megyek, hogy lerójam tiszteletemet egy nagyon, nagyon különleges helyen” – magyarázta az amerikai elnök, beszéde során végig valami infantilis félőrültet idézve mimikájával és hanghordozásával:

Trump rózsakerti nyilatkozata alatt a Fehér Ház előtt hangos tüntetés volt.

Joe Biden, az Obama-kormány volt alelnöke, a demokraták várható elnökjelöltje a novemberi választásokon úgy reagált Trump nyilatkozatára:

„Az amerikai hadsereget használja fel az amerikaiak ellen. Könnygázt és gumilövedékeket vetet be a békés tüntetők ellen. Egy fotó kedvéért”

– utalta arra, hogy Trump a Bibliával pózolt, miközben könnygázzal oszlatták a tüntetőket.

Kapcsolódó hírek