Belföld

Súlyos dolgokat állít Dúró Dóráról és Kocsis Mátéról Magyar Péter

Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Bulvár

Sokkoló: 14 év után visszatér a Győzike Show, itt lesz látható

Földalatti bunkerba menekítették Trumpot

Gyújtogatások kezdődtek a Fehér Háznál is, könnygázzal oszlattak a rendőrök.

Tüntetés Washingtonban 2020. május 31-én.
Tüntetés Washingtonban 2020. május 31-én. Fotó: Flickr/Brett Weinstein

Nem csillapodnak a kedélyek az Egyesült Államokban George Floyd halála óta: az afroamerikai férfit egy rendőr térdelte halálra, ezután kezdődtek országos zavargásba torkolló tüntetések.

Washingtonban helyi idő szerint este 11 órától kijárási tilalom lépett volna érvénybe, ám nem sokkal előtte a Fehér Ház melletti utcákban már több mint ezren gyűltek össze és gyújtogatni kezdtek. A tüntetők több helyen is felszedték, gúlákba állították, majd meggyújtották a műanyagból készült útakadályokat. Az egyik utcában amerikai zászlót hajítottak az égő műanyagkockákra, s felgyújtották a Fehér Ház előtti park oldalán elhelyezett mobilvécéket is.

Ez idő alatt a Fehér Házban tartózkodott az amerikai elnök és a családja is.

Az AP amerikai hírügynökség, egy neve elhallgatását kérő titkosszolgálati munkatársra hivatkozva azt jelentette, hogy Donald Trumpot a péntek esti zavargásokkor rövid időre egy olyan földalatti bunkerba kísérték, amely terrortámadások esetén hivatott védelmet biztosítani a mindenkori elnöknek, ezt azonban egyetlen más médium sem erősítette meg. Arra nem tért ki az AP, hogy a bunkerban volt-e Trump családja is. Judd Deere, a Fehér Ház egyik szóvivője hétfőre virradóra újságíróknak csak annyit mondott: „soha nem kommentálnak biztonsági kérdéseket és döntéseket”.

https://www.youtube.com/watch?v=qSSSPobNzNE

Washingtonban azonban nem csak a Fehér Ház körül gyújtogattak hétfőre virradóra, hanem a város áruházakkal, élelmiszerboltokkal, lakóházakkal teli északnyugati negyedében is. Muriel Bowser polgármester, aki maga is afroamerikai, vasárnap délután a Nemzeti Gárdától kért erősítést a rendőrök munkájának megsegítésére.

https://twitter.com/Breaking911/status/1267313635321315335

Az igazságügyi minisztérium a Nemzeti Gárda katonáit a kábítószerellenes hivatal (DEA) és a különleges rendőrségi biztonsági szolgálat munkatársaival erősítette meg, vasárnap este pedig Ryan McCarthy, a védelmi minisztérium államtitkára további 1200 katonát rendelt az utcákra a zavargók megfékezésére.

A kijárási tilalom ellenére több amerikai nagyvárosban – köztük például New Yorkban, Philadelphiában, Atlantában, Chicagóban, Denverben, Minneapolisban vagy Los Angelesben is – folytatódtak a zavargások vasárnap éjjel. Helyi sajtójelentések szerint országszerte több mint 4000 embert vettek őrizetbe. A letartóztatottak között volt New York polgármestere, Bill de Blasio lánya is.

Hogy a George Floyd halállátó okozó, a kezdeti tüntetéseket kiváltó rendőri brutalitás az elmúlt napokban csak fokozódott az Egyesült Államokban, arról a közösségi médiában megjelenő beszámolók sora tanúskodik:

https://www.facebook.com/floyd.mayne/videos/10102557104589065/

Az afroamerikai George Floydot egy igazoltatás során négy fehér rendőrtiszt a földre kényszerítette, majd egyikük percekig térdelt a nyakán. A férfi levegőért könyörgött, később pedig a kórházba szállítás közben meghalt. A minneapolisi rendőrség pénteken bejelentette: gyilkosság vádjával őrizetbe vették Derek Chauvint, azt a rendőrt, aki Floyd nyakára térdelt.

Kapcsolódó friss hírek

„Ez a kormány gyermekbarátnak hazudja magát” – Több ezer emberrel tüntetett Magyar Péter a Belügyminisztérium előtt

Beszakadt az úttest egy parkoló autó alatt Budapesten

Mentővel ütközött egy autó a Nagykörúton

Megszólalt Áder János, talált valamit a mobiltelefonokban

„Megöllek!” – Székkel verte össze a tanárnőjét egy 9. osztályos az egyik szolnoki iskolában

Megtámadták a Kétfarkúak jelöltjét Kecskeméten