A rendőri erőszak ellen tüntetők közé lőttek Detroitban, egy ember meghalt

A rendőri erőszak ellen tüntetők közé lőttek Detroitban, egy ember meghalt
Fotó: Youtube

Országszerte tüntetnek az Egyesült Államokban egy Minneapolisban, rendőri erőszak miatt meghalt fekete férfi miatt. A 46 éves George Floyd nyakán percekig térdepelt egy rendőr, ez okozta halálát. Az intézkedő rendőr – Derek Chauvin, akit pénteken őrizetbe vettek, és aki ellen gyilkosság miatt vádat is emeltek – korábban már többször megengedhetetlen erőszakkal élt, ezért szembekerült a törvénnyel.

Donald Trump – aki elmondása szerint beszélt Floyd családjával – szörnyűnek nevezte a rendőri intézkedést, és úgy fogalmazott: a durván eljáró egyenruhások foltot ejtettek a tisztességes amerikai rendőrség becsületén. „Ilyesmi még egyszer nem történhet meg” – jelentette ki.

A tüntetési hullám országosra duzzadt. A legsúlyosabb incidenst eddig Detroitból jelentették, ahol helyi idő szerint pénteken, éjfél előtt

valaki egy autóból a tiltakozók közé lőtt, miközben rendőrtisztek próbáltak megfékezni többtucatnyi tüntetőt.

A detroiti rendőrség szóvivője szerint rendőrtisztnek nem volt köze az incidenshez, az áldozat egy 19 éves fiatal. Az este folyamán egy detroiti rendőrparancsnok is kórházba került, mert megdobták kővel. A zavargások alatt számos tüntetőt őrizetbe vettek.

Kifejezetten a helyi rendőrök elleni tüntetések voltak New Yorkban, Georgiában, Floridában, Texasban, Új-Mexikóban, Arizonában, Kaliforniában, Nevadában. A tiltakozások több helyütt erőszakba torkolltak.
New York Brooklyn negyedében a tüntetők üvegekkel és kövekkel dobálták az egyik rendőrőrsöt.

A georgiai Atlantában a tüntetők gépkocsikat rongáltak meg, üzletekbe törtek be, és felgyújtottak egy rendőrautót. Több százan a városi rendőrség központjához vonultak, és a Black Lives Matter (Fekete életek számítanak) nevű radikális civil mozgalom zászlait lengetve támadtak az egyenruhásokra, akiket kövekkel, üvegekkel dobáltak meg.

Az új-mexikói Albuquerque városban a rendőrök könnygázgránátokkal és helikopterekről próbálták meg oszlatni a demonstrálókat, akik lőttek is rájuk. Több erőszakos tüntetőt őrizetbe vettek.

Ohio fővárosában, Columbusban a Floyd halála miatt felháborodottak megtámadták a törvényhozás épületét, az amerikai AP hírügynökség jelentése szerint ablakokat törtek be, és volt, aki be is hatolt az ingatlanba. Végül a rendőrök könnygáz bevetésével tisztították meg a belvárost az erőszakos tüntetőktől.

A texasi Houstonban és az arizonai Phoenixben a városházánál és a rendőrség épülete előtt demonstráltak. Phoenixben a helyi törvényhozás épülete elé vonultak, s bár a rendőrség péntek éjjel törvényellenesnek nyilvánította a parlament előtti megmozdulást, a The Arizona Republic című lap tudósítása szerint a tüntetők nem voltak hajlandóak elhagyni a helyszínt, kövekkel és üvegekkel dobálták az egyenruhásokat, akik gumilövedékeket lőttek a tömegbe.

Kapcsolódó hírek