Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Baleset

Milliárdos exdiplomata csapódott a földnek Besenyei Péter korábbi repülőjével

Baleset

Agyonlőtte magát egy középiskolás Nagyatádon

Rendkívüli biztonsági intézkedések közepette kezdődik az idei maszkos érettségi

Védőmaszkot viselő diákok érkeznek az érettségi vizsgára a fővárosi Szerb Antal Gimnáziumban 2020. május 4-én.
Védőmaszkot viselő diákok érkeznek az érettségi vizsgára a fővárosi Szerb Antal Gimnáziumban 2020. május 4-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Rendkívüli biztonsági intézkedések közepette, a szokottnál egy órával később, kilenc órakor a magyar nyelv és irodalom, és a magyar mint idegen nyelv tárgyak írásbeli vizsgáival országszerte megkezdődik ma reggel a május-júniusi érettségi időszak.

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint hétfőn középszinten 68 458-an, emelt szinten pedig 2119-en írásbeliznek.

Valamennyi vizsgázónak maszkot, a tanároknak kesztyűt is biztosítanak. Minden érettségiztető iskola kézfertőtlenítőt is kapott, a vizsgák előtt alaposan kitakarították az épületeket, ellenőrizték a mosdók felszereltségét és tisztaságát, illetve az érettségi ideje alatt is folyamatos a takarítás az iskolákban. A tantermekben legalább másfél méteres távolság betartásával legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat.

Védőmaszkot viselő tanárok készítik elő a tételeket az érettségi vizsga előtt a fővárosi Szerb Antal Gimnáziumban 2020. május 4-én.

Védőmaszkot viselő tanárok készítik elő a tételeket az érettségi vizsga előtt a fővárosi Szerb Antal Gimnáziumban 2020. május 4-én.Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Maruzsa Zoltán, a tanárokat terroristázó államtitkár arról beszélt a Kossuth rádió propagandaműsorában, hogy sikeresen felhalmozták a szükséges egészségügyi eszközöket, és kiszállították a tételeket is. Egy teremben maximum tízen lehetnek, de vannak olyan iskolák, ahol még ennél is kevesebben lesznek. Tartani kell egymástól a megfelelő távolságot – tette hozzá Maruzsa Zoltán.

Közölte, a járványügyi szakértők javaslatait is figyelembe véve tervezték meg az érettségi időpontját, hiszen a megbetegedések száma most alacsony.

„Tisztában vagyunk vele, hogy mindenkiben van egy kis félelem, meg aggodalom, hogy minden rendben lesz-e. Mi biztosak vagyunk abban, hogy minden rendben lesz” – hangsúlyozta Maruzsa Zoltán, hozzátéve, ehhez szükség van arra a bátorságra és elkötelezettségre is, amivel az érettségi megszervezésén dolgozók rendelkeznek.