Mivel járhat, ha Magyarországon is életbe lép a kijárási tilalom?

A kormány és az operatív csütörtöki sajtótájékoztatóján azt közölték, hogy egyelőre nem tervezik a kijárási tilalom bevezetését Magyarországon a koronavírus-járvány terjedése miatt.

Európa-szerte megfigyelhető ugyanakkor a szigorítási trend, és már a nyugat-balkáni országokban is keményebb rendeleteket hoztak. Szerbiában például megszűnik a tömegközlekedés, és bezár az összes étterem, bevásárlóközpont és gyakorlatilag minden olyan létesítmény, amely nem alapellátást nyújt. Szlovéniában és Franciaországban már életbe is lépett a kijárási tilalom, csakúgy, mint korábban Olaszországban.

A Privátbankár szedte össze, hogy ha Magyarországon mégis bevezetnék a kijárási tilalmat, az mivel járna.

Mint írják, az intézkedéshez a 2011. évi CXIII. törvény (ami a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szól) 70. §-ának 5) bekezdése vehető alapul, amely így szól:

„Korlátozni lehet a lakosság utcán vagy más nyilvános helyen való tartózkodását (a továbbiakban: kijárási tilalom). A kijárási tilalmat és annak időtartamát a rádió, a televízió, a kormányzati internetes oldalak, a sajtótermék és hirdetmény útján, valamint a helyben szokásos módon a lakosság tudomására kell hozni.”

A kijárási tilalom lehet országos és helyi szintű is. Elrendelhető

a) az ország meghatározott területén való tartózkodás korlátozása, illetve engedélyhez kötése, illetve
b) hogy az ország meghatározott területére utazni, azon átutazni vagy onnan kiutazni csak engedéllyel szabad.

Gulyás Gergely miniszter a héten már arról beszélt, hogy hamarosan ugrásszerűen fog nőni a fertőzöttek száma. A héten emellett honvédségi irányítás alá került több tucat kulcsfontosságú vállalat, és a katonaság az utcákra is kivonult, állítólag a lakosság „biztonságérzetének javítása érdekében”.

Kapcsolódó hírek