Bűnügy

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

Belföld

Botrány a Széll Kálmán téri aláírásgyűjtésen, videón a bunkó fideszes

Belföld

Fotók: Orbán Viktor feleségével bulizott Magyar Péter

Kormány: ugrásszerűen nőni fog a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon

Óriási, akár tíz-tizenötszörös lehet a különbség a kimutatottan koronavírusos betegek és a megfertőzöttek között, hiszen az érintettek akár 80 százalékánál tünetmentes a vírus jelenléte – mondta a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás hozzátette: bár a kormány ezután is közli a pontos számokat, azok az egész világon, így Magyarországon is fenntartásokkal kezelendők. A kormány azzal számol, hogy a következő napokban vélhetően

ugrásszerűen nő a fertőzöttek száma.

A miniszter szerint Magyarország más országokhoz képest a fertőződés egy korábbi szakaszában hozta meg a terjedés lassítását célzó intézkedéseket.

Kormányinfó élő: Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra sajtótájékoztatója

Kormányinfó élő: Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra sajtótájékoztatója

Posted by Index.hu on Thursday, March 19, 2020

A babaváró- és a diákhitelek törlesztését is felfüggesztik

A hitelek törlesztésének idei évre szóló, a koronavírus-járvány miatt elrendelt felfüggesztése kapcsán elhangzott, az a babaváró- és a diákhitelekre is vonatkozik. A babavárókölcsönnél a 10 éves futamidő ugyanakkor ettől nem hosszabbodik meg. Szintén fontos, hogy a moratórium a magánszemélyek közötti hitelekre nem vonatkozik.

A fogyasztói hitelekkel kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, arra számítanak, megnő majd az igény irántuk, ezért döntöttek úgy, hogy a teljes hiteldíjmutató (thm) legfeljebb 5 százalékkal haladhatja meg a jegybanki alapkamatot.

A munkaviszonyokkal kapcsolatos rendelkezésekről szólva kiemelte: azt várják, hogy lesznek „kreatív megoldások”, amelyek adott esetben járhatnak ugyan jövedelemcsökkenéssel, de a legfontosabb a munkahelymegtartás.

Meghosszabbítják a veszélyhelyzetet

Gulyás Gergely kulcsfontosságúnak nevezte a koronavírussal összefüggésben elrendelt veszélyhelyzet Országgyűlés általi meghosszabbítását. Hangsúlyozta: a kormány csak tizenöt napra tudja elrendelni a veszélyhelyzetet, ezt követően a parlamentnek kell azt meghosszabbítani. Ezért kérték szerdán a frakcióvezetőket, hogy a törvényhozás ezt tegye meg.

A Ház ülésezése rendkívüli jogrend idején is biztosított, de jelen helyzetben nem tudható, meddig tud ülésezni az Országgyűlés. Hozzátette: remélik, hogy erre képes lesz a Ház; nem számolnak vészforgatókönyvvel, de azért azt is elkészítik.

Magyarország biztosítja a humanitárius folyosót Románia felé

Gulyás beszélt arról, is, hogy amíg a román kormány garantálja, hogy fogadja a nyugat felől érkező román és bolgár állampolgárokat, addig Magyarország biztosítja nekik a humanitárius folyosót.

A hegyeshalmi határátkelőhelyen 21 és reggel 5 óra között biztosítják a román és bolgár vendégmunkásoknak, hogy konvojban hazatérhessenek – mondta a tárcavezető, hozzátéve: nem kizárt, hogy rendkívüli helyzetben napközben is megnyitják a humanitárius korridort.

Kapcsolódó friss hírek

„Ez a kormány gyermekbarátnak hazudja magát” – Több ezer emberrel tüntetett Magyar Péter a Belügyminisztérium előtt

Beszakadt az úttest egy parkoló autó alatt Budapesten

Mentővel ütközött egy autó a Nagykörúton

Megszólalt Áder János, talált valamit a mobiltelefonokban

„Megöllek!” – Székkel verte össze a tanárnőjét egy 9. osztályos az egyik szolnoki iskolában

Megtámadták a Kétfarkúak jelöltjét Kecskeméten