Megjött Orbán hangja: gazdasági intézkedésekről döntöttek

Gazdasági döntéseket jelentett be Orbán Viktor azon a rendkívüli Facebook-videón, amelyről először lemaradt a hang, így csak a miniszterelnök tátogása látszott.

A most már hanggal is előkerült felvételen a kormányfő arról beszélt, hogy

  • a magánszemélyek és vállalkozások szerdáig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végégi felfüggesztik;
  • a rövid lejáratú vállalkozási hiteleket június 30-ig meghosszabbítják;
  • a csütörtöktől felvett új fogyasztási hitelek teljes hiteldíjmutatóját (thm) a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékban maximálják;
  • a súlyos gondokkal küszködő turizmusban, vendéglátásban, szórakoztatóiparban, sport- és kulturális szolgáltatások területén, valamint a személyszállításban – vagyis a taxisok körében – június 30-ig a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét teljes egészében elengedik, a munkavállalók járulékát pedig jelentősen csökkentik, nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, az egészségbiztosítás díja a törvényi minimumra csökken.

Utóbbi intézkedés kapcsán Orbán azt is elmondta, a kata szerint adózó taxisok átalányadó-fizetési kötelezettségét június 30-ig elengedik. A felsorolt ágazatokban pedig a helyiségbérleti szerződéseket nem lehet felmondani, és a bérleti díjakat nem lehet megemelni. Június 30-ig a turizmusfejlesztési hozzájárulást is elengedik, döntöttek továbbá a munkavállalási szabályok rugalmasabbá tételéről – jelezte.

Kapcsolódó hírek