Közlekedés

Rendet tesz a MÁV: nem lehet csak úgy csoportosan felszállni a vonatokra

Gazdaság

Brutális megszorítást jelentett be Varga Mihály, összeomlott a költségvetés

Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Jobbik: Orbán hatalmi érdekeit szolgálja, hogy katonákkal heccelik a lakosságot járvány idején

Katonai járőrök a debreceni Kossuth téren 2020. március 20-án. A propaganda szerint a katonák utcai jelenlétének célja a közbiztonság és közrend fenntartásának támogatása, a lakosság bizalmának erősítése a koronavírus-járvány idején.
Katonai járőrök a debreceni Kossuth téren 2020. március 20-án. A propaganda szerint a katonák utcai jelenlétének célja a közbiztonság és közrend fenntartásának támogatása, a lakosság bizalmának erősítése a koronavírus-járvány idején. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Vonják vissza a vállalatokhoz küldött katonákat, rendőröket, katasztrófavédőket és a delegálásukat lehetővé tevő kormányrendeletet – ezt sürgette pénteki online sajtótájékoztatóján Varga-Damm Andrea, a Jobbik országgyűlési képviselője.

Szavai szerint az egyenruhások kiküldése

„valamit biztosan szolgál, ami Orbán Viktor hatalmi törekvéseit jelenti, de a koronavírus veszélyének elhárítását ez semmiképpen nem szolgálja”.

Az ellenzéki politikus szerint a kirendelésről szóló kormányhatározatban azért nem szerepel felhatalmazó rendelkezés, mert „ilyen jogszabály nincs”; erre a lépésre sem az alaptörvény, sem a különleges jogrend nem ad lehetőséget. Utalt rá: a hatályos szabályozás szerint veszélyhelyzetben a gazdálkodó szervezetek vagy valamilyen tevékenységre kötelezhetőek, vagy arra, hogy szerződést kössenek adott termék előállítására, szolgáltatás nyújtására, annak az állam rendelkezésére bocsátására, kötelezettségeik ennél tovább nem mehetnek.

Varga-Damm Andrea jelezte: ha a helyzet súlyosbodna, a pénzügyi tárca vezetője miniszteri biztost nevezhet ki nagyvállalatok élére. Szerinte ez eddig azért nem történt meg, mert

„Orbán Viktor saját magának vindikálta azt, hogy a ő fogja irányítani a veszélyhelyzet elhárítását és mindazokat a tevékenységeket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy minimalizáljuk a tragédiákat”.

Egy biztos: a magyar jogszabályokban nem létezik olyan, hogy katonákat lehetne veszélyhelyzetben gazdasági társaságokhoz kiküldeni – emlékeztetett az ellenzéki képviselő. Hozzátette, egyetlen érintett cég sem jelezte, hogy veszélybe került volna működőképessége.

A jobbikos hangsúlyozta, pártja a parlament jövő heti ülésén „kizárólagosan azokat a javaslatokat fogja támogatni, amelyek a magyar emberek egészségének megőrzését, a veszélyhelyzet valós elhárítását szolgálják. Olyan javaslatot, amely bármilyen módon Orbán Viktor hatalmi bebetonozását szolgálja, illetőleg korlátlan hatalmat ad neki, ellenőrizetlenül, a Jobbik Magyarország Mozgalom nem fog támogatni”.