Bulvár

Ez nem egy nyilas házmester valami történelmi film forgatási helyszínéről, hanem Sulyok Tamást fotózták le Szegeden, egy csatorna mögött bujkálva

Bulvár

Magyar Péter reagált Varga Judit súlyos vádjaira

Külföld

Rákkal kezelik Katalin walesi hercegnét

Hatalmasat esett a magyar pálinkafogyasztás

Nagyon szomorú a gyárigazgató-szakember, hogy az emberek nem isznak már annyit.

RövidenRöviden
Hatalmasat esett a magyar pálinkafogyasztás
Fotó: Flickr/sikeri

A népegészségügyi termékadó bevezetésének hatására mintegy 60 százalékkal esett vissza tavaly a pálinka kereskedelmi forgalma, ami a 800 ezer alkoholista Magyarországán akár jó hír is lehetne, de a „Magyar Pálinka Lovagrend” szerint nem az: „az ágazat stabilitásának megőrzése érdekében” szorgalmazzák a Pénzügyminisztériumnál a pálinka áfájának 27 százalékról 5 százalékra csökkentését.

Barabás Attila, a Magyar Pálinka Lovagrend nagymestere – és aki egyben a Győri Likőrgyár Zrt. vezérigazgatója is –, arról panaszkodott az MTI-nek, hogy

  • 2019-ben 1,12 millió liter 50 százalékos gyümölcspálinka fogyott, amely 2,24 millió darab 0,5 literes pálinkát jelent,
  • míg 2018-ban még 5,6 millió félliteres palackot vertek le a magyarok.

Szerinte a forgalom visszaesésének hátterében a tavaly év elején a pálinkákra is kivetett népegészségügyi termékadó áll, amely egy üveg 0,5 literes pálinka kereskedelmi árát 500-1000 forinttal is emelte. Erősítette a forgalom visszaesését az is, hogy a kereskedők az előző év decemberében jelentős készleteket tároltak be a még termékadó-mentes pálinkákból, és ez 2019-ben tovább csökkentette az áremelkedés miatt amúgy is csökkenő keresletet – magyarázta.

Barabás szerint az áfacsökkentés hatása azonnal érezhető lenne a forgalom növekedésében. Ezen túl kedvezően hatna a forgalomra a termék népszerűsítése az országba érkező turisták körében, alternatív felhasználási területeinek bővítése, továbbá átgondolt kiviteli stratégiát kellene kidolgozni a pálinka külpiaci elhelyezésére.

A Magyar Pálinka Lovagrend nagymestere hozzátette:

a pálinka 2022-ben lesz 700 éves, ezért szeretnék elérni, hogy azt az évet a pálinka évének nyilvánítsák, Pálinka 700 címmel.

Orbán Viktor után a Facebook is elkezdett leszámolni a valódi hírekkel.

Tavaly október óta hiába posztoljuk a cikkeinket a közösségi oldalra, a felhasználók mindössze néhány százalékának mutatja meg az algoritmus.

Oszd meg te is ezt a hírt, küldd tovább ismerőseidnek, hogy ne csak a hatalmaskodók hangja hallatsszon:

Ez is érdekelhet

Friss jelentés: 400 ezer magyar gyerek él alkoholista szülővel

Több mint 180 részeg, köztük 27 kiskorú került kórházba szilveszter éjjel

Nem ihat alkoholt két hónapig, aki beadatja az orosz vakcinát

Gulyás Gergelynek ún. gerincműtéte volt

Pesty László: Nem zárható ki, hogy zsarolják Varga Juditot

„Akkor is hazudsz, ha kérdezel” – reagálta Bayer Zsoltnak Magyar Péter