Kultúra

Tömeges kirúgás kezdődött a Petőfi Rádiónál, a zenei szerkesztő is ment a levesbe

Bűnügy

Zárjegy nélküli cigarettát, drogot és befektetési aranyat találtak a rendőrök egy férfinál Vecsésen

Belföld

Nagy baleset az M3-ason Gödöllőnél, 10-12 kilométeres a torlódás

Friss jelentés: 400 ezer magyar gyerek él alkoholista szülővel

„A pálinka alapvető élelmiszer” országa.

RövidenRöviden
Orbán Viktor miniszterelnök (k) a magyarországi szabad pálinkafőzés 10. évfordulóján szervezett ünnepségen a Zala megyei Becsehelyen 2020. szeptember 27-én.
Orbán Viktor miniszterelnök (k) a magyarországi szabad pálinkafőzés 10. évfordulóján szervezett ünnepségen a Zala megyei Becsehelyen 2020. szeptember 27-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A becslések szerint 400 ezer gyerek él alkoholista szülővel – derül ki a Hintalovon Alapítvány friss gyermekjogi jelentéséből, mely több aggasztó adatra is rámutat.

2021. december 31-én 110 750 gyereket tartottak nyilván veszélyeztetettként, és 27 229 gyerek volt védelembe véve.

A legtöbb veszélyeztetettként nyilvántartott gyerek Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élt, 8-szor annyian, mint ahányan például Vas megyében, ahol a legkevesebb veszélyeztetett gyereket tartották nyilván.

A kutatás kitér arra is, hogy a bűnügyi statisztika adatai szerint nőtt a 14 éven aluli gyerekek sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekmények száma 2021-hez képest. De valamelyest nőtt a gyermekkorúak (0–13 évesek) által elkövetett regisztrált bűncselekmények száma is.

Több a családból kiemelt gyermek és az SNI-s is

Az összesítés rámutat még, hogy egyre több gyereket emelnek ki a családjából; tovább emelkedett a gyermekvédelmi szakellátásban nevelkedő kiskorúak száma. Megjegyzik, a 21 172 gyerek közül 14 035-en nevelőszülőnél éltek. A nevelőszülők egyre több gyermeket vállalnak, átlagosan három gyerek él így, miközben 2001-ben még csak két gyerek jutott egy nevelőszülői családra.

Kiderült az is, hogy egyre emelkedik a sajátos nevelési igényű (SNI-s) gyerekek száma. A KSH 102 215 ilyen gyermeket tartott számon, az óvodákba, általános iskolákba hozzávetőlegesen 1000-rel több SNI-s járt, mint egy évvel korábban (óvodában 11 578 fő, általános iskolában 59 698 fő).

Ezek is érdekelhetnek

Kedden, szerdán veri a magyar, és főleg a mobiljára – felmérés készült a hazai pornófogyasztásról

Döbbenet: hónapról hónapra tengődik a magyarok 40 százaléka

Alig van pénze a magyaroknak, sokan egy hónapig sem bírnák fizetés nélkül

Orbán Viktor elutazott

Felmondott a státusztörvény miatt, buszsofőr lett nettó 5-600 ezerért a Földes Ferenc Gimnázium tanára

Félmilliós fizetésre vágynak a pályakezdők