Újabb mélységek a magyar egészségügyben: meglepő utasításról ír a Népszava

Gyakorlatilag létszámstop lépett életbe az egészségügyben:

a fenntartó Állami Egészségügyi Ellátóközpont utasítása alapján november 6-tól visszavonásig a kórházak csak megbízási szerződést köthetnek, de nem lehet új jogviszonyt létesíteni, nem vehetnek fel orvosokat, nővéreket sem – értesült a Népszava.

Úgy tudni, minderről múlt pénteken értesítették a kórházigazgatókat levélben, ez az írás jutott el a laphoz is. Mint írják, a betegágyak mellett így is alig van ember, ezen pedig a rendelkezés nem segít. Egy tavalyi felmérés szerint 15-20 százalékos a nővér- és egyéb szakemberhiány, az állami intézményekben gyógyító 17 ezer orvosból 4-5 ezren nyugdíj mellett dolgoznak, a kórházak honlapjain hirdetésben keresnek munkatársakat.

Egy vidéki kórházvezető szerint a döntés miatt gyakorlatilag megbénulhat az ellátás. Egy másik intézményvezető a Népszavának azt mondta,

biztosan felveszi azt, akire szüksége van, mert a beteg nem maradhat gyógyító nélkül.

A lap vasárnap este kereste az ÁEEK-t, de hétfő estig nem kaptak választ. Úgy tudni, a Magyar Kórházszövetség hétfőn a létszámstopra magyarázatot kérő levelet írt a kórházfenntartónak, az államtitkárságnak, a miniszternek és a miniszterelnökségnek is.

Kapcsolódó hírek