Bűnügy

3-as terrorfokozat van érvényben Magyarország területén

Belföld

Orbán Viktor tombol a Facebookon, elege van mindenből

Baleset

Súlyos baleset történt az M2-es autóúton

Óriási veszélyt rejthet a legújabb Facebook-őrület

Óriási veszélyt rejthet a legújabb Facebook-őrület

Egymást érik a FaceApp nevű alkalmazás segítségével „megöregített” fotók a Facebookon, a PC World azonban arra figyelmeztet, érdemes tartani tőle: számos vélemény szerint ugyanis az alkalmazás titokban illetéktelenekkel is megosztja a telefonon található összes képet.

Az informatikai lap szerint az applikáció mögött egy orosz cég, a Wireless Lab áll, ami már önmagában némi távolságtartásra adhat okot. Emellett ott van még az is, hogy a FaceApp első változatának 2017-es indulásakor azért bírálták a programot, mert a hozzá kapcsolódó felhasználói szerződésben foglalt személyes adatkezelési szekciót sokan hiányosnak és hanyagnak tartották.

A napokban egy ügyvéd, Elizabeth Potts Weinstein pedig arra hívta fel a figyelemet a Twitteren, hogy

az app használatának megkezdésével a készítők jogot szereznek a fotóink, a nevünk, a felhasználónevünk és különféle szokásaink adatainak teljes körű felhasználására, még üzleti célokra is.

A TechChrunch azt emeli ki, hogy amikor egy képen használjuk az app szűrőit, nem az applikáció változtatja meg a képet a mobilon, hanem

feltölti azt egy felhőbe, és ott megy végbe a fotómanipuláció.

Így az eredeti kép akár ott is maradhat, és hogy ki fér hozzá, illetve mit kezd vele, arra nincs ráhatásunk – írják.

A Forbes arra is emlékeztet, hogy a FaceApp hozzáférést kér a Sirihez és a keresési előzményekhez is, és a háttérben is frissül, magyarán amikor nem használjuk, akkor is „használ” minket. Megjegyzik, mindez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az applikáció tulajdonosa visszaél majd a felhasználói adatokkal, de az adatok licence az applikáció használatával mások birtokába kerül.

Nem kizárt ugyanakkor, hogy reklámcélra is felhasználhatják az adatokat, de nagyobb a valószínűsége, hogy egy mesterségesintelligencia-algoritmus fejlesztésénél kaphatnak szerepet a gyanútlan felhasználók fotói.

Kapcsolódó friss hírek

Riasztották a katasztrófavédelmet, több száz dolgozót menekítettek az SK komáromi akkugyárából

Nyomoz a rendőrség a reggel, egy budapesti iskolában történtek miatt

Orbán papagájjá változott, amikor Rogán korrupciós ügyéről kérdezték

KSH: 605 400 forint volt a bruttó átlagkereset februárban

Orbán Viktor bemondta, hogy mindenkinek lesz szakmája és tisztességes fizetése

Megvertek egy rendőrt Nyírábrányban