Belföld

Döbbenetes támogatottságot mértek Magyar Péter pártjának, látványosan hanyatlik a Fidesz

Bűnügy

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

Bűnügy

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Rekordszámú személyes adatot kért ki a magyar kormány tavaly a Facebook-felhasználókról

Rekordszámú személyes adatot kért ki a magyar kormány tavaly a Facebook-felhasználókról
Fotó: Unsplash/Con Karampelas

Tavaly január és június között rekordszámú adatigénylést adtak be a világ államai a Facebookhoz, a magyar kormány is sokkal kíváncsibb volt az adatainkra, mint az előző évben – olvasható a Portfolio cikkében. A portál a Meta által közzétett adatokból vonta le következtetéseit.

A közösségi gigacéghez 2023 első hat hónapjában összesen 271 692 darab kérvény érkezett Facebook-profilokkal kapcsolatban, amelyek összesen 496 372 darab fiók esetében kértek adatokat. A Meta a megkeresések 76,9 százalékában adott ki valamilyen információt, a kérelmek közel negyedét viszont elutasította.

A közzétett adatok szerint 2023 első felében Orbánék kíváncsisága rekordot döntött: a 2022-es, tehát egész évre vonatkozó mintegy 1200 kéréshez képest a tavalyi év első hat hónapjában 1033 adatkérést küldtek a Metának 1413 felhasználói fiók vonatkozásában.

Beszédes adat, hogy míg világviszonylatban a Meta a kérések háromnegyedének eleget tesz, a magyar kormány lekérdezéseinek közel felét visszadobta, és csak az ügyek 50,63 százalékában küldtek felhasználói fiókokkal kapcsolatos adatokat a magyar hatóságoknak.

A magyar kormány sok esetben indokolatlannak tűnő kíváncsiságát az is mutatja, hogy Romániának 62,88 százalékban, Csehországnak 77,23 százalékban, a franciáknak pedig 84,2 százalékban küldött adatokat a Meta. Az osztrák kormány ugyan a magyar államnál is több kérvényt, szám szerint 1590-et adott be, de ezek 87,92 százalékát meg is válaszolta a cég.

Kapcsolódó friss hírek

„Ez a kormány gyermekbarátnak hazudja magát” – Több ezer emberrel tüntetett Magyar Péter a Belügyminisztérium előtt

Beszakadt az úttest egy parkoló autó alatt Budapesten

Mentővel ütközött egy autó a Nagykörúton

Megszólalt Áder János, talált valamit a mobiltelefonokban

„Megöllek!” – Székkel verte össze a tanárnőjét egy 9. osztályos az egyik szolnoki iskolában

Megtámadták a Kétfarkúak jelöltjét Kecskeméten