Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Baleset

Milliárdos exdiplomata csapódott a földnek Besenyei Péter korábbi repülőjével

Belföld

Orbán Viktort már orvoshoz küldenék eszelős vasárnapi bejegyzése után

Betiltja a külföldi szennyvíziszap importját a kormány

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. július 18-án.
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. július 18-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A szennyvíziszap külföldről történő behozatalát a magyar hatóságok a jövőben nem fogják engedélyezni – közölte Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Gulyás úgy tudja, a magyar kormány a környezetvédelem oldalán áll (bár azért a csehekkel és a lengyelekkel megvétózta korábban az uniós klímavédelmi javaslatot), és „más szennyeséből” sem kér, ezért úgy döntött:

a magyar szennyvíziszap bőven elegendő a magyar termőföldnek, ezért nincs szükség külföldről szennyvíziszap behozatalára.

Hozzátette: az ezzel kapcsolatos engedélyek felülvizsgálatát megkezdik.

A miniszter közlése szerint a tilalomra az áruk szabad áramlásának uniós alapelve miatt nincs lehetőség. Ezért állhatott elő az a helyzet, amiről 24.hu nyomán mi is írtunk a közelmúltban, hogy Magyarország fogadta be a horvát szennyvíziszaptermés több mint felét tavaly.

Május elején pedig szintén a 24.hu vette észre, hogy egy Eger melletti homokbányába évente 200 ezer tonna olasz és szlovén szennyvíziszapot importálna egy cég.