Olasz szennyvíziszapot importálnának az egerszalóki termálforrások szomszédságába

Mészkőlerakódás a domboldalról lefolyó termálvíztől Egerszalókon.
Mészkőlerakódás a domboldalról lefolyó termálvíztől Egerszalókon. Fotó: Wikipedia.org

Éventek 200 ezer tonna, Olaszországból és Szlovéniából származó szennyvíziszapot, valamint állati és növényi hulladék „kirohasztott” anyagát importálná egy cég egy homokbányába Eger mellé – tudta meg a 24.hu.

A lap szerint egy pici, budapesti székhelyű cég, a Midori-Öko Kft. az Egerszólát és Egerszalók között elhelyezkedő homokbányába importálna közúton a két külföldi ország iszapját, hogy itt tárolja és semlegesítse. A szállítmányok nagyobb hányadát a lakossági szennyvíziszap tenné ki, de több tízezer tonna állati és növényi hulladék is érkezne.

Az iszapot az egerszalóki termálforrásoktól alig néhány kilométerre lévő bányában kevernék össze mésszel és homokkal, hogy talajjavító anyagot állítsanak elő belőle – áll a 24.hu cikkében.

Az ötlettől nem ájultak el az érintett települések vezetői. Berecz Kálmán, Kápolna polgármestere szerint többek között az is kérdés, hogy ilyen mennyiségek esetén ki tudja ellenőrizni, hogy mi érkezik a napi 10-20-30 kamionnyi szállítmánnyal. A településvezető szerint viszont ennél is fontosabb,

hogy miért pont egy európai hírű fürdő vízgyűjtőterületére kell teríteni mindezt.

Kapcsolódó hírek