Elmagyarázta a kormány, miért vétózta meg az uniós klímavédelmi javaslatot

Orbán Viktor miniszterelnök (k) megérkezik a brüsszeli EU-csúcsra 2019. június 20-án.
Orbán Viktor miniszterelnök (k) megérkezik a brüsszeli EU-csúcsra 2019. június 20-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Magyar, cseh és lengyel vétóval csütörtökön elbukott az a javaslat, mely szerint az EU tagállamai 2050-re klímasemlegessé tennék a kontinenst, azaz a felmelegedést elősegítő anyagok kibocsátását nullára csökkentenék.

A 444.hu emlékeztet: a javaslatot 25 uniós ország támogatta, azonban egyhangú megegyezésre lett volna szükség elfogadásához, ami nem lett

A Kormányzati Tájékoztatási Központ pénteken közleményt adott ki, melyben elmagyarázták, miért feküdtek keresztbe Orbánék a klímacélnak. Hangsúlyozzák, a kormány számára fontos a környezetvédelem és a klímaváltozás elleni küzdelem.

„Magyarország a 2030-ig teljesítendő vállalásait, ahogyan ígérte, úgy be is tartja. A megújuló és atomenergia együttes használatával 2030-ra a hazai áramtermelés akár 90 százaléka is szén-dioxid-mentes lehet” – idézi a 444.hu a közleményt, mely azzal folytatódik:

„A 2050-re kitűzött klímasemlegesség (szén-dioxid-semlegesség) azonban óriási kiadásokkal járna és hatalmas terheket róna a magyar ipar számára. Az említett javaslatot felelősen addig nem lehet támogatni, amíg nem tudjuk, hogy az Európai Unió mekkora forrásokat tud rendelkezésre bocsátani az ipar modernizálására. Magyarország kormányának felelőssége, hogy alacsonyan tartsa a magyar családok rezsikiadásait, hiszen a hazai rezsiköltségek Európában a legalacsonyabbak között vannak. Azonban, ha az áramtermelést a megadott szempontok szerint kell kiváltani, úgy a magyar családok áramszámlája 30-40 százalékkal emelkedne.”

Kapcsolódó hírek