Barack Obama: Egyre veszélyesebbek az életkörülmények

Október 31-én kezdődött a 26. klímacsúcs, amelyen Barack Obama, volt amerikai elnök is beszédet mondott.

Barack Obama, az Amerikai Egyesült Államok 44. elnöke.
Barack Obama, az Amerikai Egyesült Államok 44. elnöke. Fotó: Pixabay/271277

A legtöbb ország nem tett eleget azoknak a cselekvési terveknek, amelyeket a 2015-ös párizsi klímaegyezményben vállaltak, pedig már akkor is tudni lehetett, hogy még az sem lesz elég ahhoz, hogy a globális felmelegedés mértéke ne érje el a 1,5 fokot – többek között erről beszélt Barack Obama az ENSZ Glasgowban zajló 26. éghajlatváltozási konferenciáján.

A Telex cikke szerint Obama úgy véli, hogy folyamatosan válnak egyre láthatóbbá annak a következményei, hogy a világ nem halad kellő ütemben a klímavédelmi célok teljesítése felé. A volt amerikai elnök szerint a világ lakosságának 85 százaléka tapasztalt már a saját bőrén a klímaváltozás miatt erőteljesebbé vált időjárási jelenségeket: egyre erősebb viharokat, az egyre hosszabb hőséghullámokat, pusztító áradásokat.

„A világ egyes régióiban egyre veszélyesebbek az életkörülmények, és ez a migrációs folyamatok átalakulását okozza”

– fogalmazott Obama. Kiemelte, ez az oka annak is, hogy az amerikai védelmi minisztérium nemrég nemzetbiztonsági kockázatnak tekinti a klímaváltozást.

Kína és Oroszország nem jelentek meg a klímacsúcson

Sem Vlagyimir Putyin orosz elnök, sem Hszi Csin-ping kínai államfő nem jelent meg az eseményen, holott mindketten hivatalosak voltak az értekezletre. Obama bírálóan fogalmazott ennek kapcsán: ez azt jelzi, hogy a két vezető – jóllehet országaik a világ legnagyobb szennyezőanyag-kibocsátói közé tartoznak – „veszélyes mértékben nem érzékeli”, hogy mennyire sürgető üggyé vált a klímavédelem.

Kapcsolódó hírek