Ügyvéd: szabályszegések sorozata vezetett a dunai hajótragédiához

Súlyos felelősség terheli a Viking Sigyn kapitányát a balesetért – jelentette ki Sógor Zsolt, a Panoráma Deck Kft. jogi képviselője az M1-en péntek délelőtt azután, hogy a médiában megjelentek részletek a baleset során rögzített hangfelvételből.

Sógor Zsolt elmondta, van egy hangfelvétel a parancsnoki hídról, amelyen külső hangok is hallhatók. Angolul hallatszik például, hogy „Istenem, hajó, hajó”. Az is hallható, ahogy a kapitány azt kérdezi, mi történt. Egy másik állóhajó kamerája által rögzített felvételen pedig az látszik, hogy a Viking az ütközés után visszatolatott, majd ismét elindult.

Sógor elmondta, a Viking radarja másfél perccel az ütközés előtt riasztást adott, de hangjelzése nem volt, mert az ki volt kapcsolva. A Hableányon nem volt radar, – arra a típusra nem is kell – de rádiója igen. A Viking kapitánya mégsem jelezte előzési szándékát. Ráadásul hídbejáratnál alapvetően tilos is az előzés – jegyezte meg az ügyvéd, aki szerint

„szabályszegések sorozata” vezetett a súlyos tragédiához, amelyben 28-an életüket vesztették.

A Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányát vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó, gondatlanságból elkövetett veszélyeztetése vétségének gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként és tartóztatták le. A férfi kifizette az óvadékot, jelenleg bűnügyi felügyelet alatt áll.

A hableány két magyar áldozatától, a kapitánytól és a matróztól július 12-én vesznek végső búcsút a Dunán.

Kapcsolódó hírek